Nawet po zakończonym leczeniu trzeba dbać o dietę. Co jeść po zapaleniu trzustki?

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Ostre zapalenie trzustki rozpoczyna się silnym bólem nadbrzusza i wynika z zaburzenia równowagi mechanizmów, które aktywują lub hamują wydzielanie enzymów trzustkowych. Zapalenie trzustki zwykle ma przebieg średnio ciężki lub ciężki i wymaga hospitalizacji oraz wdrożenia leków. Zakończenie leczenia nie kończy się wraz z opuszczeniem szpitala, bowiem jego kontynuacją jest obowiązkowa dieta, ściśle trzymana przez pacjenta. Jaka?





Ostre zapalenie trzustki - jak przebiega choroba?


Ostre zapalenie trzustki ma zwykle ostry przebieg, a w jego wyniku dochodzi do uszkodzenia komórek trzustki. Postać może być obrzękowa lub martwicza, a u niektórych pacjentów może dojść do powikłań wielonarządowych.
Pacjenci, u których rozwija się ostre zapalenie trzustki (OZT), skarżą się na silny ból w nadbrzuszu, nudności, towarzyszy im wysoka gorączka i zażółcenie powłok skórnych.


Przyczyną OZT jest nadmierna ilość spożywanego alkoholu, ale także bywa powikłaniem kamicy żółciowej, stosowania niektórych leków, urazów jamy brzusznej.Reklama
Leczenie pacjentów z OZT w postaci ciężkiej musi odbywać się w warunkach szpitalnych, z zastosowaniem leczenia przeciwbólowego, czasem konieczne jest wdrożenie antybiotykoterapii, a przez pierwsze dni pacjent pozostaje na ścisłej diecie - najlepiej na karmieniu dojelitowym.
Zakończenie leczenia w warunkach szpitalnych nie oznacza całkowitego wyzdrowienia - pacjenci są przez długie tygodnie monitorowani pod kątem rozwoju powikłań po OZT oraz obowiązuje ich dalsza, restrykcyjna dieta w warunkach domowych.



Dieta po ostrym zapaleniu trzustki


Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna być ściśle trzymana przez pacjenta minimum miesiąc, po zakończonym leczeniu szpitalnym.
Zaleca się, by w tym czasie całkowicie zrezygnować z tłuszczów. Pacjent nie powinien spożywać produktów smażonych, pieczonych, dodawać do posiłków tłuszczów ani sosów.
Zabronione jest spożywanie produktów przetworzonych, wyrobów cukierniczych, tłustych ryb, mięs, śmietany czy majonezu.
Co zatem jest wskazane u osób po OZT?
Przede wszystkim posiłki należy przygotowywać na wodzie lub parze. Dozwolona jest metoda pieczenia w folii, jednak bez dodawania tłuszczu. Chory powinien pamiętać, żeby jeść regularnie, jednak w niewielkich ilościach. Posiłków powinno być 4-5 na dobę, a objętościowo powinny być mniejsze, niż dotychczasowe porcje zjadane przez pacjenta.



Produkty dozwolone na diecie trzustkowej


Wśród produktów zalecanych w diecie u osób z problemami trzustkowymi lub po ostrym zapaleniu trzustki, znajdują się:
kasze gruboziarniste,pieczywo razowe,chudy twaróg,ziemniaki,gotowane warzywa,tarte owoce,zielone warzywa.
Bardzo ważne jest, by jedząc owoce - usuwać z nich pestki oraz obierać ze skórki. Dieta powinna być trzymana ściśle, bowiem odstępstwa od niej mogą zaostrzać objawy i zwiększać ryzyko powikłań po chorobie.



Dieta po chorobach trzustki


Prawidłową dietę pacjent powinien utrzymywać przez cały czas. Po miesiącu restrykcyjnych zasad żywienia, stopniowo można wprowadzać tłuszcze. Powinny pochodzić one z twarogów, tłuszczu do smarowania pieczywa (wciąż w niewielkich ilościach), można zwiększyć ilość spożywanych jogurtów, mleka, chudego mięsa drobiowego.
Powrót do diety tłustej u pacjentów po OZT jest niewskazany, bowiem stan trzustki - w zależności od przebiegu choroby - może wskazywać, iż narząd będzie mocno obciążony w trakcie trawienia tłuszczów z pokarmów.
Zakazane jest spożywanie alkoholu przez pacjentów po OZT.



Profilaktyka w chorobach trzustki i pęcherzyka żółciowego


Czynniki zewnętrzne mają niemały wpływ na rozwój chorób trzustki lub kamicy pęcherzyka żółciowego. Należy pamiętać o utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ otyłość zwiększa ryzyko kamicy, a tym samym - ostrego zapalenia trzustki.
Należy pamiętać, iż najczęstszym czynnikiem wywołującym OZT jest alkohol. Nie należy go spożywać, lub spożywać z umiarem i sporadycznie. Pacjenci, u których rozwinął się OZT po spożyciu, najczęściej wypijali duże ilości mocnego alkoholu.
Źródła:
Medycyna Praktyczna, dr inż. Katarzyna Wolnicka, Dieta w chorobach trzustki: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/71913,dieta-w-chorobach-trzustki
Medycyna Praktyczna, mgr Paulina Jamrozik, Dieta po ostrym zapaleniu trzustki: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/90944,dieta-po-ostrym-zapaleniu-trzustki
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału