Chia fresca - co to jest?
Pod tą piękną nazwą kryje się bardzo prosta receptura. Ta meksykańska lemoniada to nic innego jak nasiona chia w wodzie z cytryną i miodem, które razem tworzą orzeźwiający i zdrowy napój. Chia fresca jest szybka i łatwa do przygotowania, zrobisz ją z czterech łatwodostępnych składników.
Dlaczego warto pić napój z chia?
Efekty picia tego prozdrowotnego koktajlu poczujesz natychmiast. Po pierwsze świetnie smakuje i błyskawicznie gasi pragnienie, nawadnia organizm, likwiduje uczucie ciężkości opuchnięcia. Ponadto chia fresca jest źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, poprawiającego trawienie, który ponadto pomaga usuwać złogi z jelit. Reklama
Napój zawiera też cenne minerały: wapń, potas, żelazo i magnez. Połączenie substancji zawartych w chia, miodzie i soku z cytryny może pomóc regulować ciśnienie i poziom cukru we krwi. To tylko najważniejsze powody, dla których warto przygotować chia fresca.
Chia fresca (woda z chia) - przepis
Przygotowanie chia fresca jest dziecinnie proste, potrzebujesz do tego zaledwie czterech produktów.
Składniki:
500 ml wody (mineralna, źródlana, kokosowa, a choćby kranówka),2 łyżki nasion chia,2 łyżeczki miodu,sok z połowy cytryny lub limonki.
Miód to naturalny słodzik, który możesz pominąć, jeżeli ograniczasz cukry w diecie. jeżeli chcesz przygotować wegańską wersję chia fresca zastąp miód syropem klonowym.
Chia fresca - przygotowanie:
Nasiona chia dodaj do wody i bardzo dokładnie wymieszaj, aby się nie skleiły. Odczekaj 5 minut i wymieszaj ponownie. Po upływie kolejnych pięciu minut nasiona napęcznieją, wtedy możesz dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby miód rozpuścił się w wodzie. Twoja chia fresca jest gotowa do wypicia.
jeżeli chcesz przygotować więcej napoju pamiętaj, by przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni.
Szklanka napoju chia fresca zawiera:
83 kcal, 12 g węglowodanów, 2 g białka, 4 g tłuszczu, 1 g tłuszczy nasyconych, 19 mg sodu, 49 mg potasu, 4 g błonnika, 6 g cukru, 6 mg witaminy C, 86 mg wapnia, 1 mg żelaza.
Picie napoju z chia - efekty dla organizmu
Dobroczynne adekwatności nasion chia wielu z nas są dobrze znane, a chia fresca to nie tylko nasiona szałwii hiszpańskiej, ale również sok z cytryny i miód. Po połączeniu ich z wodą powstaje naturalny izotonik. Sprawdźmy, na jakie korzyści zdrowotne możemy liczyć pokrzepiając się chia fresca.
adekwatności nasion chia
Pomimo niewielkich rozmiarów nasiona chia są bardzo odżywcze. Są pełne błonnika, białka i mikroelementów. Te znane już w starożytności nasiona zaliczane są do superfoods nie bez powodu - zawierają kwasy duże ilości kasów omega-3, a także mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez, wapń i witaminy: E, B1 i B3.
Nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze. Związki te pomagają chronić delikatne tłuszcze nasion, jednocześnie oferując korzyści zdrowotne.
Szałwia hiszpańska jak wykazano w licznych badaniach, wspomaga odchudzanie i przyspiesza metabolizm. Ponadto redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, prawdopodobnie ze względu na zawarty w nich błonnik i ALA, czyli kwas alfa-liponowy. Z kolei kwasy omega- 3 z nasion chcia pomagają w rozrzedzaniu krwi, co sprawia, iż czerwone krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian w naczyniach krwionośnych. Tym samym minimalizuje to ryzyko wystąpienia zatorów oraz zakrzepów.
Badania na zwierzętach sugerują, iż nasiona chia mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Miód - adekwatności zdrowotne
Jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze w tym kwasy fenolowe i flawonoidy, ma adekwatności antybakteryjne. Badania wykazały korzystny wpływ miodu na zdrowie serca, w tym obniżanie ciśnienia krwi i zbijanie poziomu złego cholesterolu krwi.
Polifenole w miodzie mogą przeciwdziałać stanom zapalnym, działają antybakteryjnie i wzmacniająco, poprawiają pamięć i odporność. Miód może też dawać pewne efekty ochronne związane z kontrolą poziomu cukru we krwi, ale przez cały czas powinien być spożywany z umiarem, zwłaszcza przez osoby z cukrzycą typu 2.
Sok z cytryny - adekwatności
Cytryny są bogate w zdrową dla serca i naczyń krwionośnych witaminę C, która pomaga też wchłaniać żelazo niehemowe (pochodzące z roślin). Zawarte w soku z cytryny związki roślinne mogą obniżać poziom cholesterolu oraz zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych.
Jedne z badań sugerują również antynowotworowe adekwatności soku z cytryny. Może on również pomóc w utracie wagi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i problemów trawiennych.
Meksykańska lemoniada. Chia fresca - jak pić?
Po napój z chia sięgaj zawsze wtedy, gdy potrzebujesz nawodnienia i orzeźwienia. Będzie idealny podczas uprawiania sportu, po wysiłku i w upalne dni. Ze względu na kaloryczność nasion - taka lemoniada może choćby zastąpić przekąskę. Warto zabrać ją ze sobą na pieszą wycieczkę, będzie też dobrą alternatywą dla kolejnej kawy w pracy - wspiera procesy zapamiętywania i dostarcza energię niezbędną dla funkcjonowania mózgu.
Chia fresca pita regularnie będzie wspierać odchudzanie, podkręci metabolizm i pomoże ustabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Będzie też doskonała dla osób, które narzekają na niestrawność, wzdęcia i cierpią z powodu złogów jelitowych.
Napój chia może być wsparciem przy konieczności uzupełniania niedoborów żelaza i w profilaktyce osteoporozy.
CZYTAJ TAKŻE:
Zrób miodową wodę i pij codziennie. Ciało ci podziękuje
Kisiel z nasion siemienia lnianego. Jak wpływa na organizm?