Naturalny sposób na nadciśnienie: co zaleca dietetyk kliniczny?

healthyandbeauty.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: nadciśnienie


Na nadciśnienie tętnicze choruje już co trzeci Polak. To ponad 10 milionów osób! Połowa z nich choćby nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Tymczasem nieleczone nadciśnienie, w połączeniu z wysokim cholesterolem, cukrzycą lub otyłością, zagraża naszemu życiu, istotnie zwiększając ryzyko zawału serca, udaru mózgu i niewydolności nerek.

O nadciśnieniu tętniczym mówimy, gdy podczas dwóch badań lekarskich uzyskaliśmy wyniki wyższe niż 140 mm Hg (skurczowe, górne) lub 90 mm Hg (rozkurczowe, dolne). Wówczas rozpoczynamy leczenie hipotensyjne i obowiązkowo badamy w domu ciśnienie krwi. Aby osiągnąć lepsze rezultaty, warto zmodyfikować także swoją dietę i styl życia.

Ważne, aby osoba otyła obniżyła masę ciała, ponieważ jej redukcja już o 5 kg obniża ciśnienie krwi — górne o 4,4 mm Hg a dolne o 3,6 mm Hg. Jednak nie tylko dieta redukcyjna przynosi namacalne efekty.

Masz nadciśnienie? Przestrzegaj tych zaleceń!

Zdaniem Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyka klinicznego, eksperta programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków, osoby mające nadciśnienie tętnicze powinny:

  1. Jeść codziennie przynajmniej dwa razy warzywa zasobne w potas (pomidory, szpinak, brukselka, kalafior, kalarepa, liście buraka, zielone warzywa liściaste). Pierwiastek ten działa przeciwstawnie do sodu, przyspiesza jego wydalanie i tym samym obniża ciśnienie krwi. Warzywa powinny być znaczącym elementem każdego posiłku. Poza sałatkami i surówkami można gotować z nich zupy lub wyciskać soki.
  2. Zamienić tłuste mięso na tłuste ryby morskie (śledź, halibut, makrela, łosoś). Korzyści dla układu krążenia będą nieocenione. Wymiana nasyconych kwasów tłuszczowych z mięsa na jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3) poprawia lipidogram, obniża stężenie ogólnego cholesterolu i podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu. Sprawia to, iż zmniejsza się ryzyko miażdżycy.
  3. Często sięgać po nasze rodzime ciemne owoce (aronia czarnoowocowa, porzeczka, wiśnie, żurawina). Są one źródłem cennych barwników – antocyjanów, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi.
  4. Ograniczyć spożycie soli kuchennej do ilości poniżej 5g/dzień (czyli mniej niż 1 łyżeczka). Z powodzeniem można ją zastąpić ziołami (lubczyk, tymianek, majeranek, bazylia, oregano), nie tracąc nic ze smaku potraw.
  5. Zrezygnować z cukru i czerwonego mięsa oraz ograniczyć spożycie alkoholu (można czasami wypić niewielką ilość czerwonego wina).

Ponadto, jak podkreśla ekspertka, nie należy obawiać się umiarkowanej aktywności fizycznej. Codzienne spacery, marsz, jazda na rowerze, basen czy nordic walking poprawią naszą kondycję i pomogą zmniejszyć masę ciała.

Połączenie opieki kardiologicznej, diety i zmiana stylu życia są najlepszym „lekarstwem” na choroby sercowo-naczyniowe i dłuższe życie

— przekonuje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, która prowadzi poradnię Z kaloriami na pieńku.

Źródło: KZGPOiW

Idź do oryginalnego materiału