Telewizje śniadaniowe i reklamy ostatnio aż huczą od hasła błonnik. Lek na jelita, cudowny środek na walkę z odchudzaniem, a także zasypują nas propozycjami przeróżnych postaci błonnika. Jednak raczej nie mamy wiedzy co to jest tak naprawdę ten błonnik, po co nam i gdzie tkwi dokładnie i w czym jego siła lecznicza dla naszych organizmów.
Błonnik pokarmowy to określając naukowo jest to włókno pokarmowe, czyli węglowodan złożony. W jego skład wchodzą: śluzy, pektyny, hemiceluloza oraz lignina. Niezwykłość tego wielocukru, czyli jeszcze inaczej polisacharydu polega na tym, iż o ile chodzi o klasyfikację nie jest to składnik odżywczy , a jedynie roślinka, która przechodzi przez jelito cienkie, następnie dostaje się do jelita grubego i nie ulega trawieniu. Jest w całości wydalana. Jednak przechodząc tak przez organizm pomaga.
Właśnie dlatego, ten nietypowy składnik w naszym jadłospisie pełni bardzo ważne funkcje.
ZADANIA BŁONNIKA DLA NASZEGO ORGANIZMU
- Ułatwia wypróżnianie; gdy błonnik wchłonie wodę zwiększa objętość, a tym samym pobudza ruch robaczkowy jelit
- Pomaga przy biegunkach, zależnie od podawanej ilości tego składnika
- Jest idealnym składnikiem diet odchudzających ze względu na to iż pęcznieje w żołądku i powoduje uczucie sytości
- Obniża ryzyko miażdżycy
- Obniża również poziom złego cholesterolu- usuwa kwasy żółciowe i zapobiega negatywnym zmianom wątrobowym
- Jest wspaniałym lekiem dla cukrzyków, obniża naturalnie poziom glukozy we krwi opóźniając przemianę węglowodanów
- Wspiera usuwanie z organizmu metali ciężkich, a choćby substancji wywołujących choroby nowotworowe
- Zapobiega skutecznie próchnicy poprzez wydzielanie większej ilości śliny, która poprzez właśnie tą adekwatność stanowi barierę ochronną dla zębów
Ostatnie badania kliniczne udowadniają niezwykłe działanie błonnika na układ sercowo-naczyniowy. Pektyny, które zawiera błonnik posiadają istotne znaczenie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.
Żeby wykorzystać maksymalnie działanie uzdrawiające błonnika i wzmacniające nasze siły witalne należy wykorzystać ten roślinny dar w menu w zróżnicowany sposób. Dlatego poniżej lista produktów, które są najbogatszym źródłem błonnika.
Pamiętajmy, iż błonnika ABSOLUTNIE NIE ZAWIERAJĄ produkty zwierzęce, oleje i produkty tłuszczowe. Bogactwo błonnika odnajdziemy największe w produktach wyłącznie zbożowych, a także owocach. Poniższa tabela właśnie przedstawia tą zależność i proporcje zawartości błonnika w 100 g produktu.
Naturalne produkty bogate w błonnik Zawartość błonnika w produktach spożywczych w g/100 g produktu |
|||||
Ryż brązowy |
8,7 |
Bułki pszenne |
2,0 |
Ogórek zielony |
0,5 |
Ryż biały |
2,5 |
Chleb pełnoziarnisty żytni |
6,1 |
Pomidor |
1,2 |
Kasza gryczana |
5,9 |
Płatki kukurydziane |
7,6 |
Brokuły |
2,5 |
Ziemniaki |
1,5 |
Płatki owsiane |
6,9 |
Marchew |
3,6 |
Śliwki świeże |
1,6 |
Otręby pszenne |
42,4 |
Pietruszka liście |
4,2 |
Pomarańcza |
1,9 |
Sezam |
9,1 |
Sałata |
1,4 |
Jabłko |
2,0 |
Słonecznik, nasiona |
6,0 |
Seler, korzeń |
4,9 |
Maliny |
6,7 |
Migdały |
12,1 |
Bób |
5,8 |
Jeżyny |
7,3 |
Paluszki |
1,0 |
Fasola biała |
15,7 |
Porzeczki czarne |
7,9 |
Czekolada mleczna |
0,7 |
Ryż z jabłkami |
12,4 |
Suszone śliwki bez pestek |
16,1 |
Sernik |
0,8 |
Pizza z pieczarkami |
1,4 |
Właściwości błonnika same przez siebie przemawiają, jak bardzo warto zadbać o to, by w diecie był on obecny.
Jest najlepszym naturalnym lekiem dla naszego przewodu pokarmowego i organizmu by funkcjonował w pełni bez zastrzeżeń.