Napój z tego warzywa orzeźwia i wspomaga odchudzanie. Jest dużo lepszy niż soki ze sklepu

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Napój z rabarbaru Źródło: Canva/Yuliya Furman


Rozpoczął się sezon na rabarbar. To dobry czas, by włączyć ten produkt do swojej diety. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako składnik ciast i deserów. Zobacz, jak przygotować z tej rośliny pyszny i orzeźwiający napój. Gdy raz go spróbujesz, nie spojrzysz więcej na sklepowe soki.


Rabarbar nazywany również rzewieniem zwyczajnym lub rzewieniem ogrodowym, często gości w polskiej kuchni. Ma charakterystyczny, kwaśny i lekko cierpki smak. Dlatego wykorzystuje się go głównie w deserach i ciastach. Jego zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do słodkości. Roślina świetnie sprawdza się też jako dodatek do owsianek, pierogów, racuchów czy sałatek. Można z niego zrobić również pyszny napój, który nie tylko ugasi pragnienie i orzeźwi, ale też pomoże zgubić nadprogramowe kilogramy.


Jak zrobić napój z rabarbaru?


Do przygotowania napoju z rabarbaru wystarczą w zasadzie dwa składniki – rabarbar i mięta. jeżeli chcesz, możesz do niego dodać również sok z cytryny lub limonki i świeże bądź mrożone owoce. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Napój najlepiej lekko schłodzić przed podaniem. Ten patent świetnie sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe wiosenne i letnie dni.
Idź do oryginalnego materiału