Rabarbar nazywany również rzewieniem zwyczajnym lub rzewieniem ogrodowym, często gości w polskiej kuchni. Ma charakterystyczny, kwaśny i lekko cierpki smak. Dlatego wykorzystuje się go głównie w deserach i ciastach. Jego zastosowanie nie ogranicza się jednak wyłącznie do słodkości. Roślina świetnie sprawdza się też jako dodatek do owsianek, pierogów, racuchów czy sałatek. Można z niego zrobić również pyszny napój, który nie tylko ugasi pragnienie i orzeźwi, ale też pomoże zgubić nadprogramowe kilogramy.
Jak zrobić napój z rabarbaru?
Do przygotowania napoju z rabarbaru wystarczą w zasadzie dwa składniki – rabarbar i mięta. jeżeli chcesz, możesz do niego dodać również sok z cytryny lub limonki i świeże bądź mrożone owoce. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Napój najlepiej lekko schłodzić przed podaniem. Ten patent świetnie sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe wiosenne i letnie dni.