Napar na wzdęcia pij po jedzeniu. Przygotujesz go z 3 składników

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Napar z rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej Źródło: Shutterstock


Ziołowy napar z popularnych ziół pomoże na wzdęcia i dyskomfort trawienny po jedzeniu. Dowiedz się, jak zrobić go, wykorzystując rumianek, koper włoski i miętę.


Jednym ze skutecznych sposobów na pozbycie się wzdęć jej regularne picie po jedzeniu ziołowego naparu, który składa się z 3 składników: rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej. Każde z tych ziół zawiera korzystne dla zdrowia i przewodu pokarmowego adekwatności.


Jak działają zioła na wzdęcia?


Rumianek ma wiele prozdrowotnych adekwatności i korzystnie wpływa na trawienie. Ma działanie rozkurczowe, dzięki czemu sprzyja likwidacji wzdęć oraz gazów w jelitach. Niweluje też skurcze żołądka oraz jelit. Koper włoski ułatwia wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych, jelitowych i działa żółciopędnie. Zalecany jest w zaburzeniach trawienia, refluksie żołądkowo-jelitowym i skurczach żołądka. Ma też działanie wiatropędne. Pozwala więc pozbyć się wzdęć. Picie mięty pieprzowej przynosi ulgę przy wzdęciach, ale też przy zaparciach. Pomaga przy bólach brzucha i pozbawia uczucia ciężkości. Jak widać, adekwatności tych ziół są cenne, gdy borykamy się ze wzdęciami. Najlepiej wykorzystać je w formie naparu pitego po jedzeniu.
Idź do oryginalnego materiału