Nalewka z czarnego bzu łagodzi objawy przeziębienia i wzmacnia odporność. Wypróbuj prosty przepis babci na nalewkę

stronazdrowia.pl 4 godzin temu
Nalewka z owoców czarnego bzu to naturalny eliksir pełen przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, łagodzą stany zapalne i pomagają spowolnić starzenie się komórek. Ten domowy napój polecany jest szczególnie w okresie przeziębień i grypy jako sposób na wzmocnienie odporności. Sprawdź, w jakich jeszcze sytuacjach warto sięgnąć po tę nalewkę i wypróbuj tradycyjny przepis babci.

Babciny przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu

Czarny bez (Sambucus nigra) to znana roślina, która od wieków stosowana jest jako środek wspomagający odporność i łagodzący objawy przeziębienia i grypy. Surowcem zielarskim są jego kwiaty i owoce. Kwiaty czarnego bzu zbiera się w okresie kwitnienia, czyli od maja do lipca, a owoce w momencie, gdy są dojrzałe, czyli w sierpniu lub wrześniu. Można z nich przygotować sok, dżem, a choćby leczniczą nalewkę.

Należy jednak pamiętać, iż kwiaty i surowe owoce czarnego bzu zawierają toksyczne substancje, w tym sambunigrynę. Dlatego przed spożyciem tych surowców należy bezwzględnie poddać je obróbce termicznej, która dezaktywuje toksyny, ale nie wpłynie znacząco na straty cennych składników odżywczych.

Nalewka z owoców czarnego bzu to lecznicza mikstura, która łagodzi wiele dolegliwości. Madeleine_Steinbach/Getty Images

Składniki na nalewkę z owoców czarnego bzu:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
  • 500 g cukru.

Jak przygotować nalewkę?

  1. Owoce zbieraj tylko dojrzałe, bez zielonych przebarwień i uszkodzeń.
  2. Pozbądź się wszystkich szypułek i dokładnie umyj owoce i wsyp do garnka.
  3. Do garnka z czarnym bzem dodaj niewielką ilość wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut – w ten sposób toksyczne związki ulegną zniszczeniu.
  4. Po tym czasie odcedź owoce i wsyp je do dużego słoika. Możesz odrobinę rozgnieść widelcem.
  5. Zasyp cukrem, zakryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką, aby nie wlatywały muszki owocówki. Odstaw na 7-10 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu słoikiem.
  6. Dodaj alkohol, zamieszaj, zakręć i odstaw na minimum 8 tygodni w ciemne miejsce. Warto przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem, aby owoce szybciej puścił sok.
  7. Po tym czasie miksturę przecedź przez sito lub gazę, a z owoców wyciśnij cały sok.
  8. Leczniczą nalewkę przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw na kolejne 6-7 miesięcy.
  9. Po tym czasie nalewka z owoców czarnego bzu jest gotowa do spożycia.

Do nalewki z kwiatów czarnego bzu możesz dodać również różne przyprawy, w tym goździki, laskę wanilii, anyż lub cynamon, dzięki czemu trunek zyska niepowtarzalny korzenny smak.

Sprawdź: Jak przygotować domową nalewkę? Poznaj cenne rady eksperta

Idź do oryginalnego materiału