Nalewka piernikowa. Domowa i prosta nalewka na Boże Narodzenie

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Nalewka piernikowa Źródło: Shutterstock / matka_Wariatka


Większość nalewek potrzebuje dużo czasu, aby ich smak był odpowiedni. Nalewka piernikowa według tego przepisu jest szybka i prosta do zrobienia.


Domowa nalewka piernikowa smakuje czekoladą i pierniczkami. Wystarczy kilka prostych składników i trunek będzie gotowy. Taka nalewka może zagościć na świątecznym stole, ale może też być miłym upominkiem dla bliskiej (dorosłej) osoby. Wystarczy wówczas przelać ją w ładną butelkę i ozdobić – np. pierniczkami (jak na zdjęciu), laskami cynamonu lub innymi świątecznymi dodatkami.


Jak zrobić nalewkę piernikową?


Potrzebujesz tak naprawdę kilku prostych składników. To alkohol, mleko, czekolada, cukier i przyprawa piernikowa. Wybierając czekoladę postaw na taką z dużą zawartością kakao. Zwróć też koniecznie uwagę na skład przyprawy piernikowej, jeżeli korzystasz z mieszanki kupionej w sklepie. Wiele takich mieszanek zawiera w składzie mąkę – taka przyprawa nie nadaje się do nalewki. Inne mają w składzie cukier – taka przyprawa będzie dobra, wówczas możesz dać mniej cukru. Możesz także przygotować własną przyprawę piernikową według naszego przepisu.


Do nalewki możesz wykorzystać również inne dodatki. Będzie tu pasować np. skórka otarta z pomarańczy, odrobina rumu lub brandy (podkręcą smak), płatki migdałów (należy je dodać do ciepłego mleka). Gotową nalewkę możesz przecedzić, jeżeli zależy ci, aby miała gładką konsystencję, bez wyczuwalnych drobinek przypraw. Do posłodzenia nalewki możesz wykorzystać również cukier trzcinowy. Tak naprawdę ilość cukru jest tu kwestią umowną, jeżeli lubisz bardzo słodkie, deserowe nalewki, możesz dodać go nieco więcej, niż w przepisie.


Przepis: Nalewka piernikowaDomowa nalewka o smaku świątecznych pierniczków i czekolady.KategoriaNapójRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji4Składniki500 ml wódki500 ml mleka 3,2%200 g gorzkiej czekolady3 łyżeczki przyprawy do piernika4-5 łyżek cukruSposób przygotowaniaPrzygotuj nalewkęMleko, czekoladę w kawałkach i przyprawy podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Po tym czasie przestudź nieco mleko i dopiero dodaj alkohol.Odstaw nalewkęNalewkę przelej do butelek i odstaw na co najmniej 7 dni.


WAŻNE: nalewki nie należy podawać dzieciom i młodzieży do 18 roku życia, kobietom w ciąży oraz innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu. Według Światowej Organizacji Zdrowia nie ma bezpiecznej ilości alkoholu.
Idź do oryginalnego materiału