Kompot - jak przygotować go dobrze?
Kompot można przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców, jednak w okresie letnim na pewno zdecydowanie warto postawić na tę drugą opcję.
Aby kompot był smaczny i zdrowy, należy przygotować około dwa litry wody oraz kilogram dowolnych owoców. Ważne, by najpierw owoce umyć i jeżeli trzeba - wydrążyć z nich pestki.
Aby owoce zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, najpierw należy zagotować wodę, dodając do niej około 4 łyżki cukru.
Kiedy woda się zagotuje, dopiero wówczas wrzucamy owoce do garnka i gotujemy je przez 15 minut na małym ogniu do ich miękkości, ale nie dopuszczamy do tego, by się rozpadły. jeżeli jesteśmy zwolennikami wyrazistego smaku - można dodać kilka kropel soku z cytryny, szczyptę cynamonu albo kilka goździków. Reklama
Kiedy kompot jest ugotowany, należy odstawić go do przestudzenia, a w upalne dni - warto go schłodzić.
adekwatności zdrowotne kompotu
Kompot, w zależności od tego, z jakich owoców jest ugotowany, zawiera w sobie witaminy, ale także elektrolity, cenne pierwiastki i błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego, a także pozostawia uczucie sytości. To, z jakich owoców jest przygotowany napój, ma znaczenie, dlatego należy je wybierać wedle swojego zapotrzebowania. Bez względu jednak na to, jakie owoce znajdą się w kompocie, napój ten orzeźwia, nawadnia, oczyszcza z toksyn i osładza codzienną dietę.
Z jakich owoców warto zatem gotować kompot?
Kompot ze śliwek
Po kompot ze śliwek powinny sięgać osoby, które mają problemy trawienne lub są na diecie redukcyjnej. Owoce te zawierają dużo błonnika, który na dłużej pozwala odczuwać sytość oraz mają adekwatności lekko przeczyszczające.
Ponadto owoce te są bogate w witaminę K i miedź. Są także źródłem istotnego antyoksydantu, czyli witaminy C, która wspiera odporność i likwiduje wolne rodniki. Obecne w nich fosfor oraz wapń wspierają układ kostno-stawowy, dlatego po kompot ze śliwek powinny sięgać przede wszystkim osoby, którym doskwierają bóle stawów i kości.
Kompot z ciemnych owoców
Jagody, borówki czy czarna porzeczka to owoce, które są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów - substancji, które mają adekwatności antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Antocyjany działają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Kompot z ciemnych owoców warto pić dla uzupełnienia witaminy K, która wspiera procesy krzepnięcia oraz witaminy A - niezbędnej dla zdrowia oczu.
Kompot z wiśni
Po kompot z wiśni warto sięgać wieczorami. Wysoka zawartość melatoniny wspiera sen i jest zalecana osobom, które cierpią z powodu bezsenności. Oprócz tego w wiśniach znajduje się wiele substancji przeciwzapalnych oraz wspierających układ krążenia.
Oprócz witaminy C i A, owoce te są bogate w wapń, potas, magnez i fosfor.
Kompot z jabłek
Najbardziej popularny ale i jeden ze zdrowszych kompotów, to ten przygotowany z jabłek. Duża zawartość witaminy C wspiera układ odpornościowy, a duża ilość błonnika działa korzystnie na jelita i żołądek. Kompot z jabłek pozwala uregulować rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, hamuje uczucie głodu i co ważne - ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, iż jest doskonałym napojem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2.
Jabłka są też dobrym dodatkiem do kompotów na bazie innych owoców - nadają słodycz i wzbogacają napój o cenne witaminy.
CZYTAJ TAKŻE: