Ciasto gruszkowe z tego przepisu zawsze się udaje. Jest puszyste, miękkie, a owoce lekko się w nim zatapiają i puszczają sok. Jednym słowem: obowiązkowy deser na gruszkowy sezon.
Jak zrobić ciasto z gruszkami?
Wybierz do tego ciasta dowolne gruszki. Im bardziej miękkie, tym bardziej się rozpadną – dlatego jeżeli zależy ci na tym, aby kawałki owoców zachowały swój kształt, postaw na twarde odmiany. W najprostszej wersji gruszki pokrojone w plastry wystarczy położyć na cieście i upiec. Ale z podstawowym przepisem możesz eksperymentować. My odpowiadamy w przepisie dodatek cynamonu, ale nie jest to jedyna opcja. Możesz posypać (przed pieczeniem) gruszki prażonymi płatkami migdałowymi albo posiekanymi i przesmażonymi z miodem z orzechami włoskimi. Dobrze się u sprawdzi także kakao wymieszane z cynamonem. Gruszki przed położeniem na ciasto można także wymoczyć w rumie (włóż wtedy pokrojone gruszki do rumu na ok. godzinę).
Samo ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ważne, aby dobrze ubić jajka z cukrem (cukier musi się rozpuścić, a masa jajeczna zyskać jasny kolor i puszystą konsystencję), a potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i krótko wymieszać. W przepisie można zastąpić jogurt kefirem lub maślanką. jeżeli lubisz jesienne aromaty, do samego ciasta możesz dodać płaską łyżeczkę cynamonu – wówczas cały dom wypełni się pięknym zapachem.
Jak podawać ciasto z gruszkami?
Naszym zdaniem ciasto najlepiej smakuje podane z kawą lub herbatą. Ale takie ciasto możesz też podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. To ciasto, które doskonale sprawdzi się jako przekąska na drogę – zapakuj je na wycieczkę na grzyby albo jesienną wyprawę na rower. Ciasto z gruszkami możesz też spakować dzieciom do szkoły albo zabrać do pracy.