Zupa ogórkowa jest lubiana nie tylko przez dorosłych, ale również i przez dzieci. Jej charakterystyczny, kwaśnawy posmak zwykle wyróżnia się na tle innych dań. Co więcej, jest nieskomplikowana w przygotowaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pożywnym obiadem naje się cała rodzina. Niektórzy skarżą się jednak, iż nie zawsze smakuje tak, jak powinna. Prawdopodobnie jest to wina standardowych błędów, które popełnia większość z nas. Na co warto zwrócić uwagę?
REKLAMA
Zobacz wideo
Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Błędy podczas gotowania zupy ogórkowej. Na to lepiej zwrócić uwagę
Wiele osób, gotując zupę, nie zastanawia się nad kolejnością dodawania produktów do garnka. To niestety ogromny błąd, gdyż jeżeli nie ugotujemy ziemniaków w bulionie przed dodaniem kwaśnych ogórków, bulwy wcale się dobrze nie ugotują. Wszystko ze względu na reakcję z kwasem. Może się okazać, iż ziemniaki będą ugotowane z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. W efekcie może dojść choćby do zatrucia.
Jakie jeszcze błędy popełniamy? Można ich łatwo uniknąć.
Obieranie ogórków kiszonych. Działanie odbierze im zarówno smak, jak i sporo składników odżywczych. Zamiast tego zetrzyj je na tarce, a efekt będzie o wiele lepszy.
Zbyt wczesne solenie zupy. jeżeli posolisz zupę ogórkową wcześniej, niż przed końcem gotowania, niechcący możesz doprowadzić do przesolenia wywaru. Wszystko dlatego, iż ogórki, puszczając soki do zupy, wypuszczają również sól. Zamiast więc na początku dopraw dopiero na koniec, by nie popełnić błędu.
Zwarzenie śmietany. Zamiast dodawać ją ot tak do garnka, należy ją zahartować. Wystarczy, iż na początku zmieszasz niewielką ilość z zupą w osobnym naczyniu, a dopiero później dodasz całość do garnka.
Za duża ilość wody. jeżeli będziesz gotować warzywa w sporej ilości cieczy, może nie udać ci się zachować jak największej ilości składników odżywczych. Wpłynie to też negatywnie na smak wywaru. Podobnie sprawa ma się w przypadku gotowania zupy bez przykrycia.
Zupa ogórkowa to świetny pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad fot. Shaiith / iStock.com
Jak poprawić smak zupy ogórkowej? Ogórki możesz... podsmażyć
Istnieje wiele ciekawych sposobów na podkręcenie smaku różnych zup, ale z pewnością nie każdy słyszał o... smażeniu ogórków kiszonych. Okazuje się, iż w niektórych regionach Polski robi się to, by wydobyć z produktu jeszcze więcej smaku — podobnie jak w przypadku cebuli. Oprócz tego warto pamiętać, by nie wykorzystywać do doprawiania jedynie soli i pieprzu. By zupa miała głębszy aromat, śmiało dodaj ziele angielskie, koperek, a choćby drobno posiekany szczypiorek.