Dlaczego warto pić napoje ze zblendowanymi z warzywami?
Napoje z warzyw to sprawdzony sposób na dostarczanie organizmowi ważnych mikroelementów, błonnika i witamin. Dlaczego wato je pić?Reklama
Warzywa mają mało kalorii oraz dużo błonnika. Dzięki temu koktajl z ich dodatkiem będzie bardziej sycący, a jego wartość kaloryczna dużo się nie zmieni. Taki napój będzie stanowił doskonałą dietetyczną przekąskę. Zawartość błonnika może również polepszyć zdrowie twoich jelit i przyśpieszyć przemianę materii.Zielone warzywa, takie jak pietruszka i seler naciowy działają moczopędnie, pomagają łagodnie wyregulować ciśnienie krwi, działają moczopędnie. Docenią je osoby ciepiące na obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie. Warzywa zawierają dużą ilość witamin oraz antyoksydantów. Wpływają pozytywnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Mogą spowolnić proces starzenia się oraz wspierać naszą odporność. Koktajle warzywne zawierają mniej cukru niż ich owocowe odpowiedniki. Może to być szczególnie ważne dla cukrzyków oraz osób, które cierpią na insulinooporność.
Jakie warzywa wybrać do koktajlu owocowego?
O wiele częściej można się spotkać z koktajlami na bazie owoców. Wynika to z ich słodkiego i intensywnego aromatu. W przypadku koktajlów warzywnych warto skorzystać ze smaku popularnych owoców, aby przemycić niezbyt apetyczne warzywa. To dobry sposób, który przekona choćby największego przeciwnika wytrawnych smaków.
Do przygotowania warzywnych mikstur potrzebny jest jedynie blender o dużej mocy. Ważne jest, aby poradził sobie ze zmiksowaniem twardszych warzyw, takich jak burak, pietruszka, czy marchew.
Polecamy trzy przepisy na zdrowe i smaczne warzywne koktajle.
Koktajl z zieloną pietruszką
Wytrawny i aromatyczny smak zielonej pietruszki doskonale komponuje się z jabłkami. Do przygotowania ok. 2 litrów koktajlu będą potrzebne:
4 pęczki natki pietruszki,4 jabłka,2 łyżki siemienia lnianego.
Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy jabłka na małe kawałki. Pietruszkę myjemy. Umieszczamy składniki w blenderze i dosypujemy siemię lniane. Dokładnie blendujemy na gładką masę.
Zielona pietruszka to źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i likwiduje stany zapalne. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, odświeża oddech i zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii w jamie ustnej.
Napój z selerem naciowym
Do przygotowania napoju z selerem naciowym potrzebujemy:
3 pędy selera naciowego,1 kwaśne jabłko,2 kiwi,sok z połówki cytryny,mały kawałek świeżego imbiru.
Seler, kiwi oraz jabłko kroimy na drobne kawałki, które następnie umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z połówki cytryny oraz obrany kawałek imbiru. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. jeżeli napój będzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go dzięki szklanki wody.
Seler naciowy jest doskonałym warzywem dla osób, które dążą do redukcji masy ciała. Zawiera duże ilości błonnika, likwiduje zaparcia i obniża cholesterol, naturalnie likwiduje też obrzeki i pomaga przy problemie gromadzenia wody w ogranizmie.
Czerwony napój z burakiem
Burak ma intensywny smak, który można łatwo ukryć dzięki odpowiednich składników. Do przygotowania napoju potrzebne będą:
1 burak,2 jabłka.1 marchew,1 łyżeczka kurkumy,sok z 1 cytryny.
Składniki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Taki napój powinien na stałe zagościć w menu osób z anemią, przewlekłym zmęczeniem czy osób, które walczą z nadwagą i nadciśnieniem. Burak jest również cennym warzywem, jeżeli chcemy obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
jeżeli blender jest zbyt słaby, możemy użyć sokowirówki. Sok z podanych składników będzie równie pyszny i wartościowy. Jedyną jego wadą będzie o wiele mniejsza zawartość błonnika.
CZYTAJ TAKŻE: