Najlepsze przepisy na ciasto z jabłkami. Na liście szarlotka z budyniem i szarlotka z bezą

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Szarlotka na cieście francuskim Źródło: Shutterstock / asife


Ciasto z jabłkami to jeden z klasyków polskiej kuchni. Szarlotkę można zrobić na wiele sposobów. Wypróbuj jeden z naszych przepisów na szarlotkę.


Jabłka to jedne z najwdzięczniejszych owoców, jeżeli chodzi o pieczenie ciast. Szarlotka niejedno ma imię i tak naprawdę codziennie możesz jeść inne ciasto z jabłkami. Szarlotka idealnie pasuje jako ciasto dla gości, ciasto na weekend, czy ciasto, które możesz spakować do pracy lub szkoły.


Pięć pomysłów na szarlotkę


Przepisy proste i te bardziej czasochłonne. Wybierz, na którą szarlotkę masz dziś ochotę.


Najlepsze jabłka na szarlotkę


Teoretycznie szarlotkę możesz zrobić z każdej odmiany jabłek, jednak jeżeli masz wybór, raczej nie sięgaj po soczyste odmiany deserowe, które są świetne do chrupania na surowo, ale w cieście z jabłkami nie wypadają już tak rewelacyjnie. Do szarlotki świetnie sprawdzą się ligole, szare renety, championy, antonówki czy lobo.


Najlepsze dodatki do jabłek


Przepisy na szarlotkę możesz w prosty sposób modyfikować. Od ciebie zależy, co dodasz do samych jabłek. Najbardziej popularny dodatek to cynamon, ale nie jest to jedyna możliwość. Jabłka świetnie smakują z odrobiną cytryny i posłodzone miodem. Możesz dodać do nich świeży lub suszony imbir albo kardamon. Ciasto z jabłkami zyska interesujący aromat, jeżeli dodasz do jabłek przyprawę piernikową.


Jak podawać szarlotkę?


Niektóre szarlotki możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (do podgrzewania nie nadają się jednak szarlotki z bezą, niekoniecznie sprawdzi się też tutaj szarlotka z budyniem). Ciasto z jabłkami podane na ciepło idealnie skomponuje się z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Ciasto możesz podawać również ze słodkimi sosami – np. waniliowym albo malinowym. Naszym zdaniem jednak prostota sprawdzi się tu najlepiej: my wybieramy szarlotkę z filiżanką małej, czarnej kawy albo z dobrej, czarnej herbaty.
Idź do oryginalnego materiału