Jabłka to jedne z najwdzięczniejszych owoców, jeżeli chodzi o pieczenie ciast. Szarlotka niejedno ma imię i tak naprawdę codziennie możesz jeść inne ciasto z jabłkami. Szarlotka idealnie pasuje jako ciasto dla gości, ciasto na weekend, czy ciasto, które możesz spakować do pracy lub szkoły.
Pięć pomysłów na szarlotkę
Przepisy proste i te bardziej czasochłonne. Wybierz, na którą szarlotkę masz dziś ochotę.
Najlepsze jabłka na szarlotkę
Teoretycznie szarlotkę możesz zrobić z każdej odmiany jabłek, jednak jeżeli masz wybór, raczej nie sięgaj po soczyste odmiany deserowe, które są świetne do chrupania na surowo, ale w cieście z jabłkami nie wypadają już tak rewelacyjnie. Do szarlotki świetnie sprawdzą się ligole, szare renety, championy, antonówki czy lobo.
Najlepsze dodatki do jabłek
Przepisy na szarlotkę możesz w prosty sposób modyfikować. Od ciebie zależy, co dodasz do samych jabłek. Najbardziej popularny dodatek to cynamon, ale nie jest to jedyna możliwość. Jabłka świetnie smakują z odrobiną cytryny i posłodzone miodem. Możesz dodać do nich świeży lub suszony imbir albo kardamon. Ciasto z jabłkami zyska interesujący aromat, jeżeli dodasz do jabłek przyprawę piernikową.
Jak podawać szarlotkę?
Niektóre szarlotki możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło (do podgrzewania nie nadają się jednak szarlotki z bezą, niekoniecznie sprawdzi się też tutaj szarlotka z budyniem). Ciasto z jabłkami podane na ciepło idealnie skomponuje się z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Ciasto możesz podawać również ze słodkimi sosami – np. waniliowym albo malinowym. Naszym zdaniem jednak prostota sprawdzi się tu najlepiej: my wybieramy szarlotkę z filiżanką małej, czarnej kawy albo z dobrej, czarnej herbaty.