Najlepsze kluski z makiem. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Kluski z makiem Źródło: Shutterstock / Najlepsze kluski z makiem. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń


Kluski z makiem to jedno z tych dań, którego nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole. Przepis na tę potrawę jest w mojej rodzinie od pokoleń. Choć teraz funkcjonuje w nieco uwspółcześnionej wersji, to przez cały czas podbija serca domowników zarówno starszych, jak i młodszych.


Kluski z makiem można przygotować na dwa sposoby – ekspresowy i nieco bardziej czasochłonny. W pierwszym przypadku wystarczy wymieszać ugotowany i odcedzony makaron z podgrzaną masą makową wyciągniętą z puszki. jeżeli natomiast wybierzecie opcję drugą, będziecie się musieli trochę napracować, ale gra jest warta świeczki.


Jak zrobić idealne kluski z makiem?


Kluski z makiem przygotowane w domu smakują obłędnie i nie mają sobie równych, zwłaszcza te z rodzinnego przepisu. Moje prababcie robiły masę makową z tego, co było pod ręką. Suszone morele zastępowały suszonymi jabłkami lub wiśniami. Kolejne pokolenia unowocześniły nieco oryginalny przepis. Na czym polega ta innowacja? Dodajemy do masy to, co każdy lubi najbardziej. Orzechy włoskie zamieniamy na pistacje lub orzechy pekan. Nie żałujemy kandyzowanej skórki pomarańczowej ani migdałów. I to jest właśnie największa zaleta rodzinnej receptury. Można ją modyfikować i zmieniać, zgodnie z potrzebami, a dzięki temu łączyć kolejne pokolenia we wspólnej tradycji.
Idź do oryginalnego materiału