Kluski z makiem można przygotować na dwa sposoby – ekspresowy i nieco bardziej czasochłonny. W pierwszym przypadku wystarczy wymieszać ugotowany i odcedzony makaron z podgrzaną masą makową wyciągniętą z puszki. jeżeli natomiast wybierzecie opcję drugą, będziecie się musieli trochę napracować, ale gra jest warta świeczki.
Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Kluski z makiem przygotowane w domu smakują obłędnie i nie mają sobie równych, zwłaszcza te z rodzinnego przepisu. Moje prababcie robiły masę makową z tego, co było pod ręką. Suszone morele zastępowały suszonymi jabłkami lub wiśniami. Kolejne pokolenia unowocześniły nieco oryginalny przepis. Na czym polega ta innowacja? Dodajemy do masy to, co każdy lubi najbardziej. Orzechy włoskie zamieniamy na pistacje lub orzechy pekan. Nie żałujemy kandyzowanej skórki pomarańczowej ani migdałów. I to jest właśnie największa zaleta rodzinnej receptury. Można ją modyfikować i zmieniać, zgodnie z potrzebami, a dzięki temu łączyć kolejne pokolenia we wspólnej tradycji.