Najlepsze, gdy zjesz za dużo. Wystarczy jedną łyżeczkę zalać wrzątkiem i wypić

zdrowie.interia.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Wigilia za moment, a to oznacza, iż przed nami trzy dni przy stole. Jednym z największych wyzwań będzie powstrzymanie się od spróbowania wszystkich smakołyków, które się na nim znajdą. Oczywiście, kluczem jest zachowanie umiaru, by uniknąć przejedzenia. jeżeli jednak zdarzy się nam przesadzić, dobrze jest znać sprawdzone metody, które mogą przynieść ulgę. Oto napary, po które warto sięgać w takim przypadku.





Przejedzenie - co to za stan?


Przejedzenie to, krótko mówiąc, jedzenie ponad stan, czyli więcej, niż nasz organizm jest w stanie spokojnie strawić w danym momencie. Ale uczucie przejedzenia może również wynikać z jedzenia w pośpiechu, ignorowania sygnałów sytości wysyłanych przez organizm lub chęci spróbowania różnych potraw, np. podczas świątecznych uczt.



Objawy przejedzenia


Objawy przejedzenia to: Reklama


dyskomfort w żołądku - uczucie pełności, napięcia lub ciężkości; wzdęcia - nadmiar gazów w układzie pokarmowym; senność - efekt "znużenia pokarmowego" spowodowany trawieniem dużej ilości jedzenia; nudności - w skrajnych przypadkach może dojść choćby do wymiotów; zgaga - uczucie pieczenia w przełyku spowodowane cofaniem się treści żołądkowej; zmęczenie - organizm koncentruje energię na trawieniu.

Zioła na świąteczne przejedzenie


Najlepiej oczywiście nie dopuszczać do przejadania się. jeżeli jednak już zdarzy nam się zjeść za dużo lub za szybko, gdy czujemy ciężkość w żołądku lub zgagę, warto sięgnąć po sprawdzone, ziołowe napary.

Mięta na przejedzenie


Mięta pieprzowa: łagodzi wzdęcia, wspiera wydzielanie żółci i rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego.
Mięta pieprzowa od dawna jest ceniona za swoje adekwatności wspomagające trawienie i łagodzące dolegliwości żołądkowe. Badania naukowe potwierdzają jej skuteczność w łagodzeniu objawów przejedzenia, takich jak wzdęcia czy bóle brzucha.


Mięta pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przez co ułatwia trawienie i jest zalecana przy niestrawności. Wykazuje również działanie wiatropędne i reguluje perystaltykę jelit, eliminując wzdęcia. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i drogi żółciowe, eliminując dyskomfort i ból.
Warto jednak pamiętać, iż nadmierne spożycie mięty może prowadzić do skutków ubocznych, takich jak zgaga czy reakcje alergiczne. Osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym powinny zachować ostrożność, gdyż mięta może nasilać objawy zgagi.
Napar z liści mięty: jedną łyżkę liści zalej jedną szklanką wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Przecedź. Pij po pół szklanki po jedzeniu.



Rumianek jako sposób na przejedzenie


Rumianek pospolity jest jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych, cenioną od wieków za swoje wszechstronne adekwatności. Jego korzystny wpływ na układ trawienny wynika z zawartych w nim związków aktywnych, takich jak flawonoidy, kumaryny, kwas salicylowy i olejek eteryczny, który zawiera chamazulen i bisabolol.
Rumianek wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, łagodząc ból wywołany skurczem jelit i przywracając prawidłowe ruchy perystaltyczne w przewodzie pokarmowym. Gorzki smak pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając trawienie.
Napar z kwiatów rumianku rzymskiego: jedną łyżkę suszonych koszyczków zalej dwoma szklankami wrzącej wody. Pozostaw pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij po pół szklanki 2-3 razy dziennie w bólach i niestrawności.

Po tłustym posiłku wypij napar z kopru włoskiego


Koper włoski: łagodzi wzdęcia i niestrawność.
Koper włoski od dawna był stosowany w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Owoce kopru działają rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Koper włoski wzmaga skurcze perystaltyczne jelit, przeciwdziałając wzdęciom.
Koper włoski pobudza także wydzielanie soków trawiennych, w tym enzymów i żółci, co przyspiesza i ułatwia proces trawienia. Dzięki temu spożywanie naparów lub nasion kopru włoskiego jest szczególnie pomocne po ciężkich, tłustych posiłkach.


Napar z owoców kopru włoskiego: jedną łyżkę owoców kopru zalej dwoma szklankami wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem 20 minut. Przecedź. Pij po pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Przeciwwskazaniem do stosowania kopru włoskiego jest:
okres noworodkowy i niemowlęcy, karmienie piersią, ciąża.
Osoby uczulone na rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae) również powinny unikać spożywania kopru włoskiego, gdyż istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Nie zaleca się również podawania go dzieciom poniżej 4. roku życia bez konsultacji z lekarzem.

Co na przejedzenie? Imbir


Imbir: wspiera perystaltykę jelit, pomaga w nudnościach i uczuciu ciężkości.
Imbir używany jest w niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej i innych dolegliwościach trawiennych. Imbir posiada adekwatności pobudzające wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa też rozkurczająco, przeciwwymiotnie, pobudza krążenie obwodowe w przypadku jego osłabienia. Herbata imbirowa dobrze wpływa na procesy trawienne, przyspiesza produkcję soków trawiennych i perystaltykę jelit, wspiera też wątrobę. Ponadto imbir zapobiegnie odbijaniu się po posiłkach.
Napar z kłącza imbiru: jedną łyżeczkę kłącza zalej szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź. Pij jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych dwa razy dziennie po pół szklanki naparu.
Źródła:
Mateusz E. Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału