Chłodnik - co to za zupa?
Chłodnik to po prostu zupa podawana na zimno - w temperaturze pokojowej lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. zwykle w jej skład wchodzą konkretne warzywa, jednak drobno poszatkowane lub całkowicie zmiksowane.
Co ciekawe, wśród popularnych chłodników znajdują się nie tylko zupy przygotowywane z warzyw, ale i z orzeźwiających owoców.
Dlaczego warto jeść chłodnik?
Chłodnik to bardzo zdrowa zupa. Często przygotowuje się ją z dodatkiem takich warzyw jak buraki, ogórki, rzodkiewki, koper czy szczypiorek, które są źródłem witamin, m.in. witaminy C i witaminy z grupy B, a także minerałów, choćby potasu, wapnia czy magnezu. Wspierają one układ odpornościowy i zdrowie w ogóle. Jak wspomnieliśmy, niekiedy takie zimne zupy przygotowuje się też z owoców, które również dostarczają organizmowi solidną dawkę ważnych dla zdrowia związków, w tym przeciwutleniaczy. Reklama
Warzywa i owoce w chłodniku to również źródło błonnika, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, zsiadłe mleko czy maślanka, to z kolei probiotyki, które mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie poprzez normalizację mikrobioty. I oczywiście stanowią źródło białka. Chłodnik, w którym znajdą się buraki, może mieć również pozytywny wpływ na układ krążenia, za sprawą tego, co znajduje się w tych warzywach.
Chłodnik znakomicie sprawdza się podczas letnich upałów. Jest odżywczy, łatwy w przygotowaniu, sycący, a co najważniejsze, gdy na zewnątrz mocno dogrzewa - orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. zwykle jest niskokaloryczny, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o linię lub chcących utrzymać zdrową dietę.
Chłodnik litewski domowej roboty
Jednym z najpopularniejszych w Polsce chłodników jest chłodnik litewski. Jego bazą jest ugotowana botwina oraz zsiadłe mleko, kefir lub kwaśna śmietana. Dodatkiem do tej zupy jest ogórek, koper oraz jajko ugotowane na twardo.
Przepis jest niezwykle prosty i warto o nim pamiętać, gdy w gorący dzień nie mamy pomysłu na obiad.
Oto co jest potrzebne do przygotowania chłodnika litewskiego:
2 pęczki botwiny,pół pęczka koperku,pół pęczka szczypiorku,500 ml wody lub bulionu warzywnego,2 ogórki gruntowe,3 rzodkiewki,500 ml maślanki,250 ml jogurtu naturalnego,sól,2 łyżki soku z cytryny.
Buraki należy oddzielić od liści botwinki i dokładnie umyć, a następnie obrać. Pokrojone w małą kostkę buraczki gotujemy w bulionie do miękkości, a dopiero później dorzucamy liście i łodygi botwiny.
Całość gotujemy zaledwie 10 minut, a następnie wyłączamy palnik i czekamy, aż zupa przestygnie.
Kolejno należy dodać dwie łyżki soku z cytryny, a następnie pozostałe warzywa. Rzodkiewkę należy drobno pokroić, a ogórki gruntowe dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Całość solimy i pozostawiamy warzywa na 10 minut, by nabrały słonego smaku. W międzyczasie do zupy dorzucamy posiekany koperek i szczypiorek, następnie posolone warzywa i na końcu maślankę oraz jogurt naturalny. W zależności od preferencji można dodać inne przyprawy lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki. Taki chłodnik litewski można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub... ciepłymi ziemniakami.
Gotowe chłodniki ze sklepu. Czy warto?
Jak ze wszystkimi produktami spożywczymi, tak w przypadku gotowych chłodników należy przede wszystkim sprawdzać skład danego produktu. Na rynku dostępne są zupy o bardzo dobrym, naturalnym składzie - bez żadnych konserwantów i polepszaczy.
Czego jednak należy unikać w składzie? Chłodnik jest prostą, bogatą w warzywa zupą, dlatego należy zwracać uwagę na wszelkie sztuczne aromaty dodawane do produktu, skrobię modyfikowaną czy mleko w proszku. Zbędny w składzie będzie także cukier.
Przygotowując własny chłodnik, lepiej też zrezygnować z gotowych przypraw do zup, ponieważ zawierają one duże ilości soli, cukru i wzmacniaczy smaku - zdecydowanie lepsze będą świeże lub suszone zioła.
Chłodnik owocowy - doskonały na deser
Warto jeszcze zwrócić uwagę na chłodniki owocowe - można je przygotować zarówno z owoców świeżych, jak i mrożonych. Przygotowanie takiej zupy owocowej pomija etap gotowania, a jedyne, co jest konieczne, to zmiksowanie wszystkich owoców i odpowiednie dodatki. Mogą być to świeże owoce, lody, liście mięty czy owoce cytrusowe.
Z chłodnikami owocowymi muszą jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ taki posiłek zawiera w sobie duże ilości cukru.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepszy owoc dla kobiet po 50. roku życia. Zbija ciśnienie i chroni serce
Popularna przyprawa może chronić przed alzheimerem. Ma istotny wpływ na mózg