Nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi przepis na bruschettę. Jedne teorie głoszą, iż narodził się w Kalabrii lub Apulii, inne mówią o jego toskańskim rodowodzie. Pewne jest natomiast to, iż przekąska gwałtownie zyskała popularność w całej Italii, a także wielu innych krajach świata. Nie musisz nigdzie wyjeżdżać, by jej posmakować. Możesz zrobić ją u siebie w domu. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia ani specjalnych sprzętów.
Jak zrobić klasyczną włoską bruschettę?
Bruschetta to nic innego jak grzanka z pomidorami i bazylią. Tak wygląda klasyczna wersja tej przekąski. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Cały proces składa się z trzech łatwych kroków. Najpierw trzeba przyszykować potrzebne składniki, potem ułożyć kromki pieczywa na blasze i wsadzić je do nagrzanego piekarnika.