Najlepsza dieta dla mózgu. 10 produktów, które mogą uchronić przed demencją

kobieta.gazeta.pl 4 tygodni temu
Mimo iż mózg jest jednym z najważniejszych organów, często o nim zapominamy. Warto jednak to zmienić. Poza aktywnością fizyczną, a także regularną stymulacją intelektualną, możemy zadbać także o odpowiednią dietę. Jakie produkty będą najlepsze? Dobrą wskazówką są wyniki badań naukowych.
Prace naukowców z Uniwersytetu w Belfaście trwały aż dziewięć lat. Badacze przyjrzeli się grupie 120 tysięcy osób w wieku od 40 do 70 lat, analizując ich codzienne nawyki żywieniowe w kontekście rozwoju demencji. Ich uwagę przykuły flawonoidy, które są obecne między innymi w różnych warzywach i owocach, ale nie tylko.


REKLAMA


Zobacz wideo ADHD u dorosłych. Psycholożka wymienia konkretne objawy:


Produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasz mózg
Okazuje się, iż te naturalne związki roślinne mogą wspierać nasz mózg. Badani, którzy regularnie spożywali produkty zawierające flawonoidy, rzadziej zapadali na demencję. Co konkretnie zapewniało najlepsze efekty? Na liście stworzonej przez naukowców znalazły się:


jabłka,
zielona herbata,
czarna herbata,
gorzka czekolada,
cebula,
papryka,
pomarańcze,
grejpfruty,
winogrona,
jagody.


Włączenie do codziennej diety choćby niewielkich ilości wymienionych produktów może mieć w przyszłości pozytywne skutki. Oczywiście nie musimy sięgać jednocześnie po nie wszystkie. Warto zaznaczyć, iż osoby, które spożywały takie przekąski, były bardziej aktywne fizycznie od pozostałych uczestników badania oraz miały niższy wskaźnik BMI. Te elementy z pewnością także odegrały istotną rolę.


Neurolog o produktach, które są najlepsze dla mózgu
W kontekście troski o zdrowie mózgu często polecane są fermentowane produkty mleczne. To na przykład kefir, maślanka i jogurt naturalny. Są źródłem tryptofanu, czyli aminokwasu niezbędnego do produkcji serotoniny, która ma ogromny wpływ na nasz nastrój.
Na ten temat jakiś czas temu wypowiedział się neurolog, który specjalizuje się w badaniach nad zapobieganiem udarom - dr Aaron S. Lord. Jego zdaniem, jeżeli zależy nam na zdrowiu mózgu, w naszej diecie powinny znaleźć się między innymi:


zielone warzywa - na przykład szparagi i brokuły,
pomidory,
świeże ryby, zwłaszcza łosoś i halibut,
orzechy włoskie i jagody,
kawa i herbata,
kurkuma i imbir,
oliwa z oliwek.


Jak oceniasz swoją obecną dietę? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału