Najlepiej przyswajana forma kluczowej witaminy. Liposomalna witamina C działa antyoksydacyjnie

zdrowie.interia.pl 2 dni temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Witamina C to cenny antyoksydant, który można dostarczyć do organizmu w diecie. jeżeli w pożywieniu jest jej za mało, niedobory uzupełnia się suplementacją. Jednak na rynku znajdziemy tę witaminę w kilku formach. Jedną z nich jest liposomalna witamina C. Czym jest i w jaki sposób ją przyjmować? Wyjaśniamy.


Co to jest liposomalna witamina C?


Kwas askorbinowy nazywany potocznie witaminą C nie jest produkowana przez organizm. Jednocześnie jest to substancja niezbędna do prawidłowego przeprowadzenia wielu procesów w nim zachodzących. Dlatego musimy dostarczać ją z zewnątrz - w diecie i przy niedoborach - dzięki suplementów. Jedną z najnowocześniejszych form kwasu askorbinowego z apteki jest liposomalna witamina C, czyli zamknięta w nośniku lipidowym - liposomie.


Czym jest liposom? To mikroskopijna struktura chemiczna zbudowana z fosfolipidów. Jak pokazują badania, zwiększa on biodostępność suplementu. Formy stosowane dotychczas miały ograniczoną wchłanialność. Kiedy witamina C trafiała do układu pokarmowego, była metabolizowana w wątrobie, co utrudniało przenikanie jej do krwioobiegu. Liposomy chronią ją, dzięki temu pełna dawka ma szansę dotrzeć do komórek. Kwas askorbinowy jest nietrwały - wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych tj. jak światło, temperatura czy powietrze. Umieszczenie go w otoczce lipidowej wydłuża trwałość i chroni przed degradacją.


Ustalono również, iż liposom zapewnia lepszą tolerancję układu pokarmowego na witaminę C. Osoby, które musiały przyjmować tradycyjną jej formę w wysokich dawkach, często doświadczały biegunek, wzdęć i podrażnień żołądka. Liposomalna forma jest łagodniejsza dla żołądka, ponieważ nie uwalnia się w całości w świetle jelita.Reklama


Dzięki zastosowaniu otoczki lipidowej możliwe jest dostarczanie kwasu askorbinowego bezpośrednio do wnętrza komórek. Liposomy to maleńkie, kuliste struktury zbudowane z dwuwarstwy fosfolipidowej, takiej samej jak ta, która tworzy błonę komórkową. Wyglądają jak mikroskopijne pęcherzyki tłuszczowe, które mogą otaczać cząsteczki (np. witaminę C) i transportować je przez organizm. Jak to działa? Błony komórkowe też są zbudowane z fosfolipidów. Gdy liposom zbliży się do komórki, jego otoczka może się połączyć (fuzjować) z błoną komórki, ponieważ obie mają podobną budowę. Liposom “zlewa się" błoną komórkową a jego zawartość przenika do jej wnętrza.


Dlaczego potrzebujemy witaminy C?


Witamina C kojarzy się głównie ze wspieraniem układu odpornościowego w okresach sezonowych infekcji. Ale jej działanie w organizmie człowieka wykracza daleko poza tę funkcję. Witamina C jest niezbędnym kofaktorem enzymów biorących udział w hydroxylacji proliny i lizyny - kluczowych reakcji potrzebnych do stabilnego wytwarzania kolagenu. To wspiera zdrowie naczyń krwionośnych, skóry, chrząstek i kości. Bierze udział w syntezie karnityny (ważnej do produkcji energii w mitochondriach) oraz katecholamin i neuroprzekaźników (np. dopaminy i norepinefryny).
Kwas askorbinowy to bardzo silny, rozpuszczalny w wodzie antyoksydant. Neutralizuje wolne rodniki i reaktywne formy tlenu powstające w wyniku metabolizmu, zanieczyszczeń czy palenia. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego (z roślin), przekształcając je w łatwo wchłanialną formę oraz tworząc kompleksy, które zwiększają jego biodostępność. Zatem jest niezbędna do leczenia niedokrwistości.


Jak dostarczać witaminę C do organizmu?


Witamina C obecna jest głównie w warzywach i owocach. Dziś możemy je jeść przez cały rok w różnych formach, więc ryzyko poważnych niedoborów czy szkorbutu nie jest już wysokie. Jednak zachodnia dieta bogata w węglowodany, a uboga w warzywa i owoce nie sprzyja utrzymywaniu prawidłowych dawek dziennych witaminy C. A przecież tak bardzo dbamy o wygląd i nieustannie walczymy z oznakami starzenia się. Witamina C może ułatwić to zadanie, bo bierze udział w wytwarzaniu kolagenu.
Dlatego jeżeli chcesz zwiększyć odporność i zachować młody wygląd na dłużej - sięgaj po produkty bogate w naturalny kwas askorbinowy. Warto jeść czerwoną paprykę, nać pietruszki, szpinak, pomidory i brukselkę. Wśród owoców najwyższe dawki witaminy C zawierają truskawki, czarna porzeczka, kiwi czy cytrusy. Suplementacja natomiast powinna być wprowadzana, gdy badanie wykaże niedobory lub przy problemach z wchłanianiem substancji odżywczych.
Źródła:
Liposomal delivery enhances absorption of vitamin C into plasma and leukocytes: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial [do.i.: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39237620]
Biodostępność liposomalnej witaminy C w postaci proszku: randomizowane badanie krzyżowe z podwójnie ślepą próbą [do.i.: https://www.mdpi.com/2076-3417/14/17/7718]
CZYTAJ TEŻ:
Idź do oryginalnego materiału