Jakie mięso uznano za najbardziej niezdrowe?
Za najbardziej szkodliwe dla zdrowia uznano mięso czerwone (a więc wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę, baraninę i dziczyznę). Mocno ograniczać powinno się również mięso przetworzone, czyli poddane obróbce termicznej, wędzone, solone lub peklowane, które zawiera duże ilości substancji konserwujących. Chodzi więc przede wszystkim o wędliny, konserwy, parówki, kiełbasy, kabanosy, salami czy pasztety.
Czerwone mięso zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób serca
Czerwone mięso zawiera duże ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które zaburzają profil lipidowy, przyczyniają się do miażdżycy, choroby wieńcowej i innych schorzeń układu krążenia. Dodatkowo przetworzone mięso jest bogatym źródłem sodu, który prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Na dłuższą metę grozi to uszkodzeniem naczyń krwionośnych, a choćby zawałem serca lub wylewem. Reklama
Czerwone i przetworzone mięso a nowotwory
Badania wykazały, iż częste spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. W przypadku mięsa czerwonego odnotowano korelacje z występowaniem nowotworu jelita grubego, trzustki i prostaty. Z kolei dieta bogata w wędliny i kiełbasy przyczynia się do powstawania nowotworu jelita grubego i żołądka. Nie ustalono dokładnych mechanizmów rakotwórczych, ale podejrzewa się, iż to efekt kilku skumulowanych czynników:
wysokiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych; wysokiej zawartości żelaza; rakotwórczych substancji, które powstają w procesie obróbki termicznej (np. heterocykliczne aminy aromatyczne); wysokiej zawartości soli i substancji konserwujących; szkodliwych uszkodzeń DNA mięsa czerwonego, do których dochodzi na skutek obróbki termicznej.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi, a mięso przetworzone jako rakotwórcze.
Czerwone mięso a cukrzyca typu 2
Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowiodły, iż duże spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 choćby o 62 proc. w stosunku do całkowitej rezygnacji z niego na rzecz roślinnych zamienników białka. Okazało się też, iż każda dodatkowa porcja czerwonego mięsa dziennie (np. wędlina na śniadanie czy kolację) zwiększa ryzyko cukrzycy choćby o 20 proc. Jeszcze bardziej szkodliwe pod tym względem jest mięso przetworzone. Naukowcy podejrzewają, iż przyczynia się ono do stanów zapalnych w organizmie i zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę. Zdaniem naukowców istnieją też przesłanki, iż żelazo hemowe, którego duże ilości znajdują się w czerwonym mięsie, może uszkadzać komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny.
Czerwone mięso a demencja
Kolejne niepokojące doniesienia związane ze spożywaniem mięsa opublikowało czasopismo naukowe "Neurology". Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie na podstawie wieloletniej analizy pacjentów w średnim wieku doszli do wniosku, iż częste spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa zwiększa ryzyko demencji i zaburzeń poznawczych o 13 proc. Z kolei zastępowanie czerwonego mięsa rybami zmniejszało to ryzyko schorzeń neurodegradacyjnych aż o 28 proc. Naukowcy wciąż poszukują konkretnych przyczyn tego zjawiska. Nie zostały one odkryte, ale podejrzewa się, iż jeden z produktów rozkładu mięsa w ludzkim układzie pokarmowym może powodować odkładanie się w mózgu substancji odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera (amyloid i białko tau).
Czy można bezpiecznie jeść czerwone mięso?
Lekarze, naukowcy i inni eksperci podkreślają, iż należy ograniczać spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa do minimum. Za bezpieczną ilość uznaje się 300-500 g tygodniowo. Najlepiej, by było ono składnikiem diety tylko raz w tygodniu.
Źródła:
www.pap.pl/aktualnosci/dieta-bogata-w-mieso-zwiazana-z-wyzszym-ryzykiem-demencji-0.
ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/mieso-czerwone-i-przetworzone-za-i-przeciw.
CZYTAJ TAKŻE: