Najgorsze mięso dla serca i mózgu. Wciąż się nim zajadamy

zdrowie.interia.pl 2 dni temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Na polskich stołach wciąż króluje wieprzowina, według danych statystycznych zjadamy jej średnio aż 45 kg rocznie. Tymczasem lekarze i naukowcy alarmują, iż częste spożywanie przetworzonego i czerwonego mięsa jest szkodliwe dla zdrowia. Nie tylko znacznie zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób serca, ale sprzyja też rozwojowi cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Ostatnie badania wykazały też, iż może być przyczyną demencji. Sprawdź, jak czerwone mięsa wpływa na nasz organizm.


Jakie mięso uznano za najbardziej niezdrowe?


Za najbardziej szkodliwe dla zdrowia uznano mięso czerwone (a więc wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę, baraninę i dziczyznę). Mocno ograniczać powinno się również mięso przetworzone, czyli poddane obróbce termicznej, wędzone, solone lub peklowane, które zawiera duże ilości substancji konserwujących. Chodzi więc przede wszystkim o wędliny, konserwy, parówki, kiełbasy, kabanosy, salami czy pasztety.


Czerwone mięso zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób serca


Czerwone mięso zawiera duże ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które zaburzają profil lipidowy, przyczyniają się do miażdżycy, choroby wieńcowej i innych schorzeń układu krążenia. Dodatkowo przetworzone mięso jest bogatym źródłem sodu, który prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Na dłuższą metę grozi to uszkodzeniem naczyń krwionośnych, a choćby zawałem serca lub wylewem. Reklama


Czerwone i przetworzone mięso a nowotwory


Badania wykazały, iż częste spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. W przypadku mięsa czerwonego odnotowano korelacje z występowaniem nowotworu jelita grubego, trzustki i prostaty. Z kolei dieta bogata w wędliny i kiełbasy przyczynia się do powstawania nowotworu jelita grubego i żołądka. Nie ustalono dokładnych mechanizmów rakotwórczych, ale podejrzewa się, iż to efekt kilku skumulowanych czynników:
wysokiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych; wysokiej zawartości żelaza; rakotwórczych substancji, które powstają w procesie obróbki termicznej (np. heterocykliczne aminy aromatyczne); wysokiej zawartości soli i substancji konserwujących; szkodliwych uszkodzeń DNA mięsa czerwonego, do których dochodzi na skutek obróbki termicznej.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi, a mięso przetworzone jako rakotwórcze.


Czerwone mięso a cukrzyca typu 2


Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowiodły, iż duże spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 choćby o 62 proc. w stosunku do całkowitej rezygnacji z niego na rzecz roślinnych zamienników białka. Okazało się też, iż każda dodatkowa porcja czerwonego mięsa dziennie (np. wędlina na śniadanie czy kolację) zwiększa ryzyko cukrzycy choćby o 20 proc. Jeszcze bardziej szkodliwe pod tym względem jest mięso przetworzone. Naukowcy podejrzewają, iż przyczynia się ono do stanów zapalnych w organizmie i zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę. Zdaniem naukowców istnieją też przesłanki, iż żelazo hemowe, którego duże ilości znajdują się w czerwonym mięsie, może uszkadzać komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny.


Czerwone mięso a demencja


Kolejne niepokojące doniesienia związane ze spożywaniem mięsa opublikowało czasopismo naukowe "Neurology". Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie na podstawie wieloletniej analizy pacjentów w średnim wieku doszli do wniosku, iż częste spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa zwiększa ryzyko demencji i zaburzeń poznawczych o 13 proc. Z kolei zastępowanie czerwonego mięsa rybami zmniejszało to ryzyko schorzeń neurodegradacyjnych aż o 28 proc. Naukowcy wciąż poszukują konkretnych przyczyn tego zjawiska. Nie zostały one odkryte, ale podejrzewa się, iż jeden z produktów rozkładu mięsa w ludzkim układzie pokarmowym może powodować odkładanie się w mózgu substancji odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera (amyloid i białko tau).


Czy można bezpiecznie jeść czerwone mięso?


Lekarze, naukowcy i inni eksperci podkreślają, iż należy ograniczać spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa do minimum. Za bezpieczną ilość uznaje się 300-500 g tygodniowo. Najlepiej, by było ono składnikiem diety tylko raz w tygodniu.
Źródła:
www.pap.pl/aktualnosci/dieta-bogata-w-mieso-zwiazana-z-wyzszym-ryzykiem-demencji-0.
ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/mieso-czerwone-i-przetworzone-za-i-przeciw.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału