Zgaga, czyli piekące uczucie za mostkiem, uczucie pieczenia, najczęściej promieniujące aż do gardła. Zgaga to dolegliwość znana wielu osobom - w krajach zachodnich przynajmniej raz w tygodniu doświadcza jej od 10 do 20 proc. populacji. Najczęściej kojarzy się z przejedzeniem, tłustymi potrawami lub piciem kawy na pusty żołądek. Istnieje jednak szereg mniej oczywistych, wręcz zaskakujących przyczyn zgagi, które mogą pogarszać jakość życia - a o których większość z nas nie ma pojęcia.
Zgaga najczęściej pojawia się po jedzeniu, w trakcie wysiłku fizycznego lub choćby podczas snu, a różne nawyki (nie tylko tłuste jedzenie i gazowane napoje) mogą ją nasilać.Reklama
Obcisłe ubrania - zgaga od spodni?
Choć może to brzmieć absurdalnie, zbyt ciasne jeansy, paski lub gorsety mogą być realnym powodem zgagi. Obcisła odzież uciska brzuch, co zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej i ułatwia cofanie się kwasu żołądkowego do przełyku. Dzieje się tak szczególnie w pozycji siedzącej, gdy dolny zwieracz przełyku jest dodatkowo osłabiony. Unikaj uciskających ubrań, zwłaszcza po posiłkach. jeżeli często masz zgagę, wybieraj luźniejsze kroje - zwłaszcza w pasie.
Cytryna i woda z octem na pusty żołądek
Owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki) są kwaśne i mogą nasilać produkcję kwasu solnego w żołądku. Zjedzenie ich rano, na pusty żołądek, u niektórych osób prowadzi do silnej zgagi. Podobny efekt może dać picie popularnej wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo, co ma poprawić metabolizm i pomoc schudnąć. Owszem, zakwaszona woda ma takie działanie, ale u niektórych może wywołać zgagę.
Co robić? jeżeli masz problemy ze zgagą spożywaj cytrusy w towarzystwie innych produktów - np. w owsiance czy po śniadaniu - zamiast jako pierwszy posiłek.
Żucie miętowej gumy a problem z przełykiem
Mięta, choć często kojarzona z ulgą dla żołądka, może mieć odwrotny skutek u osób z tendencją do refluksu. Zarówno świeża mięta, jak i guma miętowa, mogą rozluźniać dolny zwieracz przełyku - mięsień zapobiegający cofaniu się treści żołądkowej. jeżeli zauważasz związek u siebie między miętą a zgagą, wybierz gumy lub pastylki bezsmakowe lub owocowe.
Ssanie cukierków na kaszel lub landrynek
Choć mogą wydawać się nieszkodliwe, częste żucie gum, ssanie landrynek, cukierków na kaszel lub lizaków pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. jeżeli nie towarzyszy temu jedzenie, nadmiar kwasu może cofać się do przełyku. Dodatkowo cukier zwiększa fermentację i produkcję gazów w żołądku. Ogranicz słodycze między posiłkami i nie jedz ich na pusty żołądek.
Pikantne jedzenie
Zgaga może być skutkiem nie tylko spożywania tłustych potraw, ale również pikantnych. One także pozostają ogromnym wyzwaniem dla układu trawiennego. Przede wszystkim dlatego, iż wymagają intensywniejszej produkcji kwasów, ale nie tylko. Innym powodem jest fakt, iż pikantne przyprawy (chili, pieprz cayenne czy tabasco) podrażniają błonę śluzową przełyku, przez co staje się ona bardziej podatna na pieczenie
Częste picie napojów gazowanych
Zgagę powoduje nie tylko jedzenie, ale także... picie napojów gazowanych. Bąbelki rozciągają mianowicie żołądek, w efekcie czego osłabiają jego zawór i ułatwiają przedostawanie się kwasów do przełyku. Kolejnym winowajcą jest ciężkostrawny cukier, a napoje gazowane zawierają jego duże ilości.
Za mało ruchu
Nie każdy zdaje sobie ponadto sprawę z tego, iż na zgagę wpływa... brak ruchu. Z prostego powodu: regularna aktywność fizyczna wspomaga trawienie i wspiera utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Gdy spędzamy większość dnia w pozycji siedzącej, procesy trawienne spowalniają, a jedzenie przez dłuższy czas zalega w żołądku. Wszystko to zwiększa ryzyko cofania się kwasu.
Jedzenie przed snem
Innym złym nawykiem, który wywołuje zgagę, jest zbyt późne jedzenie. Zbyt późne, czyli po prostu bezpośrednio przed snem. Zmuszamy wówczas żołądek do pracy w pozycji leżącej, a to zwiększa ryzyko przedostania się kwasów do przełyku. Warto w tym miejscu dodać, iż nocna zgaga bywa szczególnie uciążliwa, ponieważ po pierwsze skutecznie zakłóca sen, po drugie, długoterminowo prowadzić może do przewlekłego podrażnienia przełyku.
Spanie na złym boku
Twój żołądek znajduje się po lewej stronie ciała, a przełyk wchodzi do niego od góry po prawej. Kiedy leżysz na prawym boku, kwas żołądkowy ma łatwiejszą drogę do cofania się do przełyku, bo znajduje się niejako "ponad" przełykiem - działa grawitacja.
Natomiast leżenie na lewym boku sprawia, iż żołądek jest poniżej przełyku, więc jego zawartość pozostaje "na dole", dodatkowo cofanie się kwasu żołądkowego utrudnia grawitacja.
Przewlekły stres - zgaga z głowy, nie z żołądka
Zgaga może mieć również podłoże psychogenne. Ryzyko jej pojawienia znacząco zwiększa stres. Pod wpływem napięcia organizm produkuje hormony, które zakłócają procesy trawienne oraz prowadzą do nadprodukcji kwasu żołądkowego.
Stres, lęk czy przewlekłe napięcie nerwowe wpływają na układ autonomiczny, który reguluje m.in. motorykę przewodu pokarmowego. U niektórych osób silne emocje powodują skurcze żołądka i zwiększenie produkcji kwasu, co prowadzi do refluksu. By temu zaradzić warto zadbać o techniki relaksacyjne - medytację, ćwiczenia oddechowe, a także zdrowy sen.
CZYTAJ TAKŻE: