Nadgniłe jabłka wystarczy obkroić i zrobić z nich przetwory? Dietetyk tłumaczy, czym to grozi

pacjenci.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Zepsute jabłka są groźne dla zdrowia – mykotoksyny


Sezon na przetwory trwa. O tej porze roku główną rolę grają na tej scenie jabłka. Na bazarkach wyszukujemy tych najtańszych, by smażyć, prażyć i zamykać je w słoikach. Nierzadko zdarza się, iż wykorzystujemy te trochę poobijane, nadgniłe, lekko popsute. Wykrajamy "brzydkie: fragmenty, a resztę przerabiamy. Okazuje się, iż to nie jest dobra praktyka. W zepsutej części jabłek rozwinęły się już mykotoksyny, ale są one obecne w całym owocu. Są to niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym i mutagennym.
Idź do oryginalnego materiału