Na Wigilię ani karp, ani dorsz. Tej ryby nie musisz filetować, a kosztuje grosze

pacjenci.pl 2 dni temu
Zdjęcie: aterynka


Choć karp od lat niepodzielnie króluje na polskich stołach wigilijnych, coraz więcej osób zaczyna poszukiwać dla niego sensownej alternatywy. Tradycja jest ważna, ale specyficzny, mulisty posmak tej ryby oraz konieczność uciążliwej walki z ośćmi skutecznie zniechęcają wielu biesiadników. zwykle naturalnym wyborem zastępczym stawał się dorsz, jednak jego rosnące ceny w okresie przedświątecznym potrafią mocno nadszarpnąć domowy budżet. W tym roku kulinarnym hitem może okazać się zupełnie inny gatunek – mała, niepozorna ryba, która zdobywa serca Polaków nie tylko niską ceną, oscylującą w granicach 23 złotych za kilogram, ale przede wszystkim banalnie prostym sposobem przygotowania.
Idź do oryginalnego materiału