Soczewica - czy jest zdrowa?
Soczewica znana i ceniona była już w starożytności. W Polsce i wielu innych krajach świata od kilku lat na talerzach pojawia się zdecydowanie częściej, a to za sprawą wysokich walorów odżywczych, smakowych i leczniczych.
Soczewica jest bardzo zasobna w błonnik pokarmowy i kwas foliowy, stanowi doskonałe źródło białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego znajdującego się w mięsie. Poza kwasem foliowym znajdziemy w niej też inne witaminy z grupy B, w tym tiaminę czy niacynę, a także potas, magnez, wapń czy cynk. Wykazano, iż spożywanie soczewicy obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i chorób wątroby, przyczynia się do redukcji skurczowego ciśnienia krwi, powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu.Reklama
Jakie jeszcze plusy wynikają z włączenia soczewicy do diety i np. zastąpienia nią tak lubianych przez nas ziemniaków czy ryżu? Badacze odkryli, iż zamiana połowy porcji ziemniaków lub ryżu na soczewicę może znacznie poprawić reakcję organizmu na węglowodany. Zastąpienie połowy porcji ryżu soczewicą powodowało spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło choćby do 35-procentowego spadku.
Co również jest istotną zaletą soczewicy - przygotowuje się ją najszybciej ze wszystkich nasion roślin strączkowych.
Odmiany soczewicy
Nasiona soczewicy występują w różnych kolorach, w zależności od odmiany i składu okrywy nasiennej. Wyróżnia się soczewicę: czerwoną, brązową, zieloną, żółtą i czarną. Najpopularniejszą i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest soczewica czerwona (jest świetnym składnikiem choćby zup). Dziś jednak o tej zielonej, która znajduje się w trójce tych, po które sięga się najchętniej.
Soczewica zielona - czym różni się od innych odmian soczewicy?
Co warto wiedzieć o soczewicy zielonej? Choć jest określana jako zielona, ma delikatnie błyszczącą powierzchnię w kolorze zielono-brązowym. Charakteryzuje się twardszą konsystencją niż inne odmiany soczewicy, co sprawia, iż po ugotowaniu zachowuje swoją strukturę i nie rozpada się. Ma bardziej wyraźny, orzechowy smak i lekko ziarnistą konsystencję. Jest często stosowana w daniach takich jak curry, sałatki i pasztety roślinne, podczas gdy soczewica czerwona, o delikatniejszym smaku i bardziej jednolitej teksturze, stanowi popularny składnik zup, kremów czy dań jednogarnkowych.
Soczewica zielona - adekwatności
Za najzdrowszą odmianę, ze względu na wysoką zawartość białka i antyoksydantów, jest uznawana soczewica czarna. Jednak zielona pod względem adekwatności nie pozostaje daleko w tyle. Wskazuje się, iż ze wszystkich odmian ma choćby najniższy indeks glikemiczny. To oznacza, iż powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Ale to niejedyna jej zaleta - i soczewicy w ogóle.
Soczewica, niezależnie od rodzaju, to wartościowe źródło ważnych dla organizmu składników. Przede wszystkim rozchodzi się o białko (u osób na diecie roślinnej, np. wegan i wegetarian, jest jego dobrym źródłem), błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, kwas foliowy, miedź i mangan. Stanowi dobre źródło węglowodanów dla osób będących na diecie odchudzającej. Możesz wybrać soczewicę zieloną, możesz wybrać czerwoną czy czarną - w każdej znajdziesz składniki, które organizmowi należy regularnie dostarczać.
Jedzenie soczewicy zielonej, a także innych jej rodzajów to też sposób na obniżenie ryzyka wielu chorób. Jak już wspomnieliśmy, soczewica posiada adekwatności przeciwnowotworowe, przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa, a także ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby. Pomaga zapanować nad cholesterolem i poziomem cukru we krwi. Są też plusy dla sylwetki, bo może wspomagać proces odchudzania.
Soczewica, z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego, powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Poza tym - osób aktywnych fizycznie, jak i umysłowo.
Do czego najlepsza będzie soczewica zielona?
Soczewica czerwona łatwo się rozgotowuje, zielona - nie. Dlatego tę pierwszą lepiej wykorzystać jako składnik kotletów, past kanapkowych czy pasztetów. Soczewica zielona natomiast dobrze sprawdzi się w sałatkach czy jako baza farszów.
CZYTAJ TAKŻE:
Sięga po nie coraz więcej Polaków. Budują mięśnie, odchudzają, uzupełniają niedobory