Na pewno masz je w kuchni. Zbijają cholesterol i ciśnienie, wzmacniają serce

zdrowie.interia.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Wiele mówi się o tym, jak dbać o serce. Zalecenia zwykle brzmią podobnie: więcej się ruszaj, jedz zdrowo, kontroluj stres i unikaj używek. Ale co konkretnie warto jeść, by wspierać układ sercowo-naczyniowy? Które składniki faktycznie mają potwierdzone działanie? Okazuje się, iż istnieje kilka substancji, które wpływają na serce w bardzo korzystny sposób. Niektóre są dobrze znane, inne mogą zaskakiwać.


Dieta dla serca może być konkretna. Oto co warto uwzględnić na talerzu


Wśród licznych porad zdrowotnych najwięcej miejsca poświęca się zwykle ogólnym zasadom jak ruch, sen i unikanie stresu. Ale gdy chodzi o serce, warto zejść poziom niżej i przyjrzeć się temu,co konkretnie może je wspierać od środka. Nie wszystkie składniki działają tak samo, a niektóre z nich mają wyjątkowo silny wpływ na naczynia krwionośne, ciśnienie czy rytm serca.
Oto 5 substancji, których skuteczność potwierdzono w badaniach naukowych. Warto je znać i uwzględniać w codziennych wyborach, zarówno żywieniowych, jak i suplementacyjnych.Reklama


Kwasy omega-3


Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do najczęściej badanych składników wspierających zdrowie serca. Znajdują się głównie w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela i sardynki. Można je również suplementować w postaci oleju rybiego lub z alg.


Omega-3 wspomagają elastyczność naczyń krwionośnych, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze i regulują poziom trójglicerydów. Przyczyniają się także do prawidłowego rytmu serca. Ich działanie obejmuje zarówno profilaktykę, jak i wsparcie już obciążonego układu krążenia. Niestety w większości diet ich poziom jest zbyt niski. Wysokie dawki EPA i DHA, czyli dwóch najważniejszych form omega-3, zostały powiązane z niższym ryzykiem chorób serca. Warto sięgać po produkty bogate w te kwasy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Suplementy mogą być szczególnie pomocne u osób, które nie jedzą ryb lub mają zwiększone zapotrzebowanie.


Foliany


Witamina B9, znana też jako folian, odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny. To związek chemiczny, którego nadmiar może zwiększać ryzyko miażdżycy i uszkodzeń naczyń. Foliany wspierają procesy metylacji, które pomagają usuwać nadmiar homocysteiny z organizmu.
Aktywna forma folianu, czyli 5-MTHF, jest najlepiej przyswajalna i najskuteczniejsza. Wiele osób nie jest w stanie dobrze przetwarzać syntetycznej postaci folianu z suplementów, dlatego warto zwrócić uwagę na formę preparatu. Naturalne źródła folianów to warzywa liściaste, rośliny strączkowe, brokuły i awokado. Warto też pamiętać, iż długie gotowanie może zmniejszać ich zawartość w potrawach. Uzupełnianie witaminy B9 może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, choćby jeżeli inne parametry zdrowotne są w normie. To szczególnie ważne dla osób z rodzinną historią chorób serca.


Witamina C


Witamina C to silny antyoksydant, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie i poprawia funkcję śródbłonka, czyli wewnętrznej wyściółki naczyń.
Regularne spożywanie witaminy C może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i poprawić ogólny stan naczyń krwionośnych. Znajdziesz ją w papryce, natce pietruszki, kiwi, truskawkach i cytrusach. Suplementy także mogą być przydatne, zwłaszcza w okresie zwiększonego stresu lub przy niedoborach.


Witamina C działa również przeciwzapalnie, co ma duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Wspiera też inne układy organizmu, m.in. odpornościowy i nerwowy, co dodatkowo wpływa korzystnie na ogólną kondycję.


Resweratrol


To związek roślinny należący do polifenoli. Naturalnie występuje w skórce czerwonych winogron, jagodach, czarnych porzeczkach i orzeszkach ziemnych. Jest również składnikiem czerwonego wina. Resweratrol poprawia krążenie, wspiera elastyczność naczyń i wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia.
Działa także antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Może pomagać w utrzymaniu równowagi między wolnymi rodnikami a mechanizmami obronnymi organizmu. Jego działanie jest szczególnie korzystne u osób narażonych na stres, z siedzącym trybem życia i niewystarczającą aktywnością fizyczną. Bioaktywność resweratrolu z naturalnych źródeł jest jednak niska. Dlatego często stosuje się suplementy wzbogacone o piperynę, która zwiększa jego wchłanianie. Stosowany regularnie, może korzystnie wpłynąć nie tylko na układ krążenia, ale także na procesy starzenia.


Likopen


Likopen to barwnik nadający czerwony kolor pomidorom, arbuzom i czerwonym grejpfrutom. Ma silne adekwatności przeciwutleniające, obniża poziom LDL, poprawia przepływ krwi i wspiera prawidłowe ciśnienie. Chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i wspomaga ich regenerację.
Ciekawostką jest to, iż likopen z przetworzonych pomidorów jest lepiej przyswajalny niż ten z surowych. Dlatego koncentraty, sosy, przeciery czy zupy pomidorowe mogą być lepszym źródłem tego związku niż surowe warzywa. Włączenie ich do diety kilka razy w tygodniu może przynieść wymierne korzyści. Likopen może być też elementem profilaktyki u osób z wysokim cholesterolem lub nadciśnieniem. Wspiera zdrowie naczyń i poprawia krążenie w sposób naturalny i bezpieczny.


Serce potrzebuje konkretnego wsparcia


Odpowiednio dobrane składniki odżywcze pomagają utrzymać ciśnienie w normie, chronią naczynia, obniżają cholesterol i poprawiają krążenie. Omega-3, foliany, witamina C, resweratrol i likopen to związki, które mają udowodnione działanie i mogą być realnym wsparciem w codziennej trosce o zdrowie serca.
Warto zadbać, by znalazły się w diecie w sposób regularny i przemyślany. Czasem niezbędne jest wsparcie suplementami, szczególnie jeżeli dieta jest uboga w warzywa, owoce i tłuste ryby. Troska o serce to nie tylko uniknięcie chorób w przyszłości, ale też lepsze samopoczucie każdego dnia.
Źródła:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1812792
https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2019.00837
https://www.health.com/folic-acid-7499062
https://www.verywellhealth.com/lycopene-health-benefits-4684446
CZYTAJ TEŻ:
Idź do oryginalnego materiału