Lucerna siewna - co to takiego?
Tak, Lucerna to też miasto w Szwajcarii, ale tym razem nie o nie chodzi. Lucerna to też rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub bylin z rodziny bobowatych, które występują w Europie (m.in. w rejonie Morza Śródziemnego), w Azji, w Afryce czy na terenie obu Ameryk. Istnieje wiele gatunków lucerny, a do najbardziej znanych należą: lucerna nerkowata, lucerna sierpowata oraz lucerna siewna. W Polsce jest uprawiana m.in. lucerna siewna.
Lucerna siewna to roślina o silnie rozgałęzionej łodydze osiągającej długość 30-90 cm, podłużnych, ząbkowanych liściach i kwiatach w kolorze od fioletowego do purpurowego, które zebrane są w główkowate, groniaste kwiatostany. Owocem jest brunatny strąk wypełniony nasionkami.Reklama
Lucerna siewna znana i uprawiana była już w starożytności. Ze względu na dużą zawartość białka jest istotną rośliną pastewną. Nadaje się na zielonkę, na siano i kiszonkę, wchodzi w skład wielu mieszanek traw pastewnych. Od niedawna jest używana także w celach spożywczych. Sięgamy po nią w postaci kiełków.
Kiełki lucerny - wartości odżywcze
Kiełki lucerny są dobrym źródłem polifenoli, które są zaliczane do przeciwutleniaczy. Dostarczają białka (porcja 100 g kiełków zawiera ok. 4 g białka), błonnika (ok. 2 g na 100 g), witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy K, a także żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Jak zauważają dietetycy, w skiełkowanych nasionach lucerny znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne, a węglowodany i tłuszcze z kiełków są łatwiejsze do przyswojenia przez ludzki organizm. Skiełkowane ziarna zawierają również enzymy, które ułatwiają przyswajanie pierwiastków śladowych przez organizm.
Kiełki mają kilka kalorii. 100 g kiełków lucerny to niespełna 23 kcal.
adekwatności kiełków lucerny
Czy kiełki są zdrowe? Jak najbardziej! Są zaliczane do grupy superfoods. To ważne źródło witamin, minerałów, białka, błonnika, a także przeciwutleniaczy.
W kiełkach lucerny znajdziemy m.in. polifenole - naturalne antyoksydanty, związki o wyjątkowych adekwatnościach. Mają one działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Witaminy z grupy B wspierają m.in. metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, witamina C wspomaga układ odpornościowy, podobnie jak witamina A, która dodatkowo wzmacnia siłę wzroku. Potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz regulację ciśnienia tętniczego krwi, a wapń ma szczególne znaczenia dla zdrowia kości, nerwów i mięśni. Udział żelaza jest istotny m.in. w oddychaniu tlenowym, ale też w regulacji funkcjonowania układu immunologicznego i metabolizmie cholesterolu, a magnez wpływa choćby na stężenie glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny i reguluje ciśnienie krwi oraz pracę serca.
Jedząc kiełki lucerny, chronimy organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegamy niedoborom witamin i minerałów, wzmacniamy odporność, a także dbamy o naszą koncentrację. To jednak nie wszystko.
Kiełki lucerny zawierają dużo błonnika poprawiającego trawienie i zaspokajającego apetyt. Badania sugerują też, iż pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, co przyczynia się do poprawy zdrowia serca. Znajdziemy w nich również fitoestrogeny, czyli naturalne związki roślinne naśladujące działanie estrogenów, które mogą przyczyniać się do redukcji uderzeń gorąca, nadmiernego pocenia się oraz zmienności nastroju u kobiet w okresie menopauzy.
Jak smakują kiełki lucerny?
Nie wszyscy przepadają za kiełkami, m.in. ze względu na ich smak - często pikantny i wyrazisty. Kiełki lucerny dla takich osób mogą być lepszym wyborem. To dlatego, iż ich smak jest subtelny - delikatny, lekko orzechowy, a tekstura wciąż atrakcyjna, chrupiąca. Kiełki lucerny, jeżeli są jedzone w "towarzystwie", nie przytłaczają innych składników, a raczej je uzupełniają.
Kiełki lucerny - jak wykorzystać?
Kiełki lucerny, bogate w składniki odżywcze, warto włączyć do codziennej diety. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sprawdzą się w sałatce (dodadzą świeżości i chrupkości), na kanapce (nie tylko dla smaku), w smoothie (wzbogacą napój o dodatkowe witaminy i minerały), a także w zupach (dodane na koniec, nie tylko udekorują talerz, ale też dodadzą interesującego smaku i wprowadzą element chrupkości). Kiełki można również miksować z innymi składnikami, aby przygotować zdrowe sosy lub dipy.
Kiełki warto jeść przede wszystkim na surowo - w takiej postaci mają najwięcej wartości odżywczych. Można je przechowywać w lodówce, ale najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni po wyhodowaniu lub zakupie.
CZYTAJ TAKŻE: