Moje pancakes zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Robią furorę w moim domu

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Pancakes Źródło: kajakiki / Getty Images Signature


Za tęczowymi pankejkami przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Robię je zawsze, gdy chcę poprawić nastrój – sobie lub bliskim. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Są kolorowe, łatwe w przygotowaniu i obłędnie pyszne.


Pancakes to jeden z klasyków amerykańskiej kuchni. zwykle przygotowuje się je na śniadanie. Jednak świetnie sprawdzają się też jako przekąska lub podwieczorek. Są puszyste i rozpływają się w ustach, a do tego zachwycają wyglądem, zwłaszcza te w tęczowej wersji.


Jak zrobić pancakes w różnych kolorach?


Wystarczy dodać do ciasta odpowiednie barwniki. Nie musisz sięgać po żadne sztuczne substancje. Bez trudu nadasz barwę pankejkom przy użyciu produktów spożywczych na co dzień wykorzystywanych w kuchni:


kolor zielony – uzyskasz dodając do masy na pancakes kilka liści szpinaku i blendując całość,


kolor czerwony – to zasługa soku z buraka,


kolor żółty – zapewni niewielka szczypta kurkumy (można też wykorzystać sok z marchwi),


kolor fioletowy – zagwarantują zblendowane jagody albo borówki amerykańskie.


Ile barwnika dodać do ciasta na pankejki? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Zasada jest prosta: im większa ilość danego produktu, tym intensywniejsza barwa placuszków. Pamiętaj o jeszcze jednej ważnej kwestii – jeżeli przesadzisz i dodasz za dużo kurkumy, soku z buraka czy innego barwiącego składnika do masy, smak pancakes może się zmienić. Lepiej więc zachować ostrożność.
Idź do oryginalnego materiału