Pancakes to jeden z klasyków amerykańskiej kuchni. zwykle przygotowuje się je na śniadanie. Jednak świetnie sprawdzają się też jako przekąska lub podwieczorek. Są puszyste i rozpływają się w ustach, a do tego zachwycają wyglądem, zwłaszcza te w tęczowej wersji.
Jak zrobić pancakes w różnych kolorach?
Wystarczy dodać do ciasta odpowiednie barwniki. Nie musisz sięgać po żadne sztuczne substancje. Bez trudu nadasz barwę pankejkom przy użyciu produktów spożywczych na co dzień wykorzystywanych w kuchni:
kolor zielony – uzyskasz dodając do masy na pancakes kilka liści szpinaku i blendując całość,
kolor czerwony – to zasługa soku z buraka,
kolor żółty – zapewni niewielka szczypta kurkumy (można też wykorzystać sok z marchwi),
kolor fioletowy – zagwarantują zblendowane jagody albo borówki amerykańskie.
Ile barwnika dodać do ciasta na pankejki? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Zasada jest prosta: im większa ilość danego produktu, tym intensywniejsza barwa placuszków. Pamiętaj o jeszcze jednej ważnej kwestii – jeżeli przesadzisz i dodasz za dużo kurkumy, soku z buraka czy innego barwiącego składnika do masy, smak pancakes może się zmienić. Lepiej więc zachować ostrożność.