Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia i smaku. Ich miłośnicy o tej porze roku mogą zajadać się nimi do woli. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można je dodawać do sałatek, wypieków, deserów, a także spożywać samodzielnie jako zdrową i niezwykle smaczną przekąskę. Co więcej, można też wykorzystać skorupki po nich, a więc nic się nie zmarnuje.
Jak zrobić napar z łupin orzecha włoskiego? Przepis
Większość z nas po obraniu orzechów włoskich bez zastanowienia wyrzuca ich skorupki. Okazuje się, iż to błąd, ponieważ można je wykorzystać na kilka sposobów. Pierwszy z nich polega na przygotowaniu specjalnego naparu. Doskonale zadziała on na zdrowie, ale także na nasz wygląd. Taka herbata z łupin pomoże w zwalczaniu stanów zapalnych, wspiera układ odpornościowy, posiada adekwatności przeciwzapalne, a także złagodzi kaszel i katar. Dodatkowo poprawia stan skóry, wzmacnia włosy oraz paznokcie.