Sos waniliowy, określany też jako sos angielski, to idealny dodatek do deserów, między innymi ciast czy lodów, ale też naleśników oraz różnego rodzaju placuszków. Jego najważniejszym składnikiem jest oczywiście wanilia, która nadaje mu charakterystyczny smak i zapach. Świetnie sprawdzi się więc jako urozmaicenie słodkości, ale nie tylko, ponieważ pasuje również do dań wytrawnych. Taki sos jest dość łatwy i naprawdę szybki w przygotowaniu, a więc zrobicie go bezproblemowo, choćby jeżeli jest to wasz „kuchenny debiut”.
Jak gwałtownie zrobić domowy sos waniliowy? Prosty przepis
Charakterystyczny dla tego sosu jest oczywiście jego waniliowy aromat, ale też gęsta konsystencja, która nieco przypomina budyń. Możecie podawać go zarówno w formie polewy, jak i nadzienia. Podczas przygotowywania tego sosu bardzo ważne jest użycie odrobiny mąki ziemniaczanej – dzięki niej nabierze on odpowiedniej konsystencji. To mój „sekretny sposób” na to, by taki sos zawsze się udał.