Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym – ustalili naukowcy z University of California w San Francisco, którzy zaprosili do badania ponad 300 kobiet w średnim wieku, rasy białej oraz czarnej.
Każdy dodatkowy gram cukru ma znaczenie
Średnio – według deklaracji – kobiety spożywały 61,5 grama cukru dodanego dziennie, chociaż rozpiętość w tym względzie była duża: od zaledwie 2,7 do 316 gramów dodanego cukru dziennie. Tabliczka mlecznej czekolady zawiera około 25 gramów cukru dodanego, a puszka coli około 39 gramów – przypomnieli naukowcy. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 50 gramów dodanego cukru dziennie.
Badacze przyjrzeli się świadczącym o wieku komórek zmianom epigenetycznym (dotyczącym aktywności różnych genów). Okazało się, iż im zdrowiej ktoś się odżywiał, tym młodsze były komórki.
Niekorzystne zmiany można było przy tym zauważyć już przy konsumpcji dodatkowego grama cukru dziennie.