Miód Manuka – przeceniony szum czy prawdziwy cud leczniczy?

gymbeam.pl 2 tygodni temu

Czy znacie miód Manuka i jego wpływ na organizm? Jest bardzo popularny na świecie, pomimo nieco wyższej ceny. Wynika to z jego adekwatności antybakteryjnych, które odróżniają go od zwykłych miodów. Odkryjcie jego korzyści, które nie są związane tylko ze słodzeniem.

Miód – starożytny cud o wielu korzyściach

Słodzik o bogatej tradycji

Pszczelarstwo i produkcja miodu są tak stare jak sama ludzkość. Prawdopodobnie nigdy nie poznamy dokładnego roku ani narodu, który zapoczątkował pszczelarstwo. W Internecie istnieje kilka źródeł, które podają nam różne odpowiedzi na temat najstarszej wzmianki o pszczelarstwie. Gdzieś jest to Egipt i Hiszpania – 6000 – 5000 p.n.e., gdzie indziej jest to dzisiejsze terytorium Turcji – 9000 lat p.n.e. W każdym razie pszczelarstwo jest częścią naszej cywilizacji od kilku tysiącleci. Miód był znany Rzymianom, Grekom i był używany do gotowania lub przyprawiania. Na przykład Grecy mieszali go z serem i tworzyli znany dziś sernik. Wraz z chrześcijaństwem produkcja miodu i wosku wzrosła jeszcze bardziej ze względu na zapotrzebowanie na świece. Dziś chyba nie ma człowieka ani narodu, który nie znałby tego złotego cudu, a dla wielu ludzi jest on integralną częścią gospodarstwa domowego. [1] [2] [3]

Korzyści ze spożywania miodu

Spożywanie miodu ma inne korzyści oprócz wyjątkowego smaku. Skład miodu to przede wszystkim źródło węglowodanów, cukry w miodzie są słodsze niż sztuczne słodziki a fruktoza ma w nim największy udział. Znajdą Państwo w nim również kilka witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B2 i B3, kwas pantotenowy czy magnez, wapń, żelazo, potas i miedź. Oprócz źródła składników odżywczych, naturalny miód jest przydatny jako źródło energii dla sportowców, zawiera przeciwutleniacze i wspomaga trawienie dzięki enzymom. [4]

Naukowcy również badali zastosowanie miodu i jego korzyści dla ludzi, a wiele badań potwierdziło kilka korzyści płynących z miodu [5]:

  • pomaga w walce z infekcjami
  • jest korzystny na rany i oparzenia
  • łagodzi objawy przeziębienia i kaszlu
  • zapobiega refluksowi
  • pomaga przy biegunce

Czym jest miód Manuka?

Miód Manuka to rodzaj miodu, który jest bardzo charakterystyczny i różni się od powszechnie dostępnych miodów. Wynika to z jego właściwości antybakteryjnych, które sprawiają, iż jest bardzo popularny na rynku. Przekonanie, iż miód pomaga leczyć infekcje, ma setki lat i tylko odkrycie antybiotyków powstrzymało jego stosowanie. Ostatnio wzrasta oporność na antybiotyki, a naukowcy wydają się wracać do korzyści płynących z miodu. [6]

Ale co oznacza słowo „Manuka”? Nazwa miodu pochodzi od krzewu zapylanego przez pszczoły. Jest to Leptospermum Scoparium, małe drzewo rosnące w Nowej Zelandii i Australii. Rodzaj Leptospermum obejmuje 50 gatunków w Australii, Malezji lub Nowej Zelandii. Ten krzew jest dość odporny i można go znaleźć na obszarach od nizin po obszary subalpejskie Nowej Zelandii. Manuka ma spiczaste liście oraz białe lub różowe kwiaty. Jest w stanie rosnąć w suchych i ciemnych miejscach, a dojrzałe drzewo jest odporne na długie mrozy i susze. A dlaczego manuka? To nazwa nadana mu przez Maorysów – rdzennych mieszkańców tego obszaru. [7] [8]

Maorysi używali liści i kory manuki z drzewa, używali jej do leczenia gorączki, problemów z układem moczowym, ale także jako środek uspokajający lub moczopędny. Jest również znana jako drzewo herbaciane, ponieważ koloniści z tego obszaru robili herbatę z jej liści. Mówi się, iż kapitan James Cook również był fanem tej herbaty. [7]

Ważne składniki miodu Manuka

Podobnie jak inne miody, miód Manuka zawiera przede wszystkim cukier, ale także aminokwasy, witaminy z grupy B, żelazo, potas czy wapń i cynk. Jednak miód Manuka jest wyjątkowy głównie ze względu na trzy składniki [6] [9]:

  1. Metyloglioksal (MGO)
  2. Dihydroksyaceton (DHA) – składnik nektaru z kwiatów Manuka, który podczas produkcji miodu przekształca się w MGO
  3. Leptosperyna – składnik nektaru z Manuki

MGO – cud w miodzie Manuka

MGO to pełna nazwa metyloglioksalu, a jeżeli chodzi o właściwości antybakteryjne miodu Manuka, jest to najważniejszy składnik. adekwatności antybakteryjne mogą wynikać z zawartości nadtlenku wodoru, który jednak rozkłada się w zwykłym miodzie, przez co traci tę korzyść. Obecność MGO w miodzie Manuka zachowuje te adekwatności, choćby po zniknięciu nadtlenku wodoru. [11]

Zawartość MGO w miodzie mieści się w zakresie 0 – 1000 mg/kg. Zawartość od 100 mg jest uważana za antybakteryjną i mogą Państwo znaleźć na produktach etykietę, która informuje, iż zawiera on co najmniej 100 mg MGO. [12]

MGO jest bardzo ważnym składnikiem miodu Manuka, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Co ciekawe, FDA w USA zatwierdziła choćby opatrunki nasączone miodem Manuka, które mogą być sprzedawane na receptę poza aptekami w USA. [10]

UMF – znak jakości

Aby określić jakość miodu Manuka, stworzono ocenę UMF (Unique Manuka Factor), której wartość wyraża stężenie MGO w miodzie. Została opracowana przez UMF Honey Association w Nowej Zelandii i jest certyfikowana przez producentów, którzy spełniają wymagające normy, testując każdą partię miodu. Dzięki temu wiecie, iż kupujecie prawdziwy miód Manuka z Nowej Zelandii. Nowozelandczycy strzegą jakości miodu, ponieważ musi posiadać licencję na znak towarowy, którą otrzymujesz tylko wtedy, gdy miód został wyprodukowany, zapakowany i oznakowany w Nowej Zelandii. Produkty są testowane w celu weryfikacji czystości i pochodzenia miodu, a także są regularnie audytowane. Tylko miód, który przeszedł wszystkie testy, może otrzymać ocenę UMF, więc nie musicie się martwić, iż mogliście kupić jakąś „pseudomanukę”. Wraz ze wzrostem wartości UMF na produktach, oczekuje się również wyższych adekwatności antybakteryjnych miodu. Oczywiście oznacza to, iż produkty mają również wyższą cenę na rynku. Dla lepszego zrozumienia przedstawiamy zawartość MGO, wartość UMF i zastosowanie w poniższej tabeli [12] [13] [14]:

Zawartość MGOWartość UMFUżycie
83+ mg/kg5+Doskonały suplement diety
263+ mg/kg10+Przydatny do utrzymania zdrowia
514+ mg/kg15+Dobre adekwatności antybakteryjne
829+ mg/kg20+Wyjątkowe adekwatności antybakteryjne

Miody o wartości UMF od 5 do 9 mają niską zawartość MGO i nadają się do rutynowego słodzenia jako zdrowszy zamiennik innych słodzików. Miód o wartości UMF od 10 do 14 ma łagodne działanie terapeutyczne, więc możecie używać go, na przykład, do leczenia przeziębień. Miody o wartości powyżej 15 mogą być używane do konkretnych problemów, takich jak zgaga, próchnica zębów lub zapalenie zatok. [14]

Oprócz Nowej Zelandii, miód Manuka jest również produkowany w Australii, gdzie jest również chroniony i certyfikowany. Możecie rozpoznać 100% czysty miód Manuka z Australii po znaku autentyczności przyznawanym przez AMHA (Australian Manuka Honey Association). Znak jest przyznawany tylko producentom, którzy przeszli test laboratoryjny i gwarantuje, iż miód spełnia minimalne standardy naturalnego występowania MGO i DHA. Istnieją 2 znaki jakości [21]:

  • AMHA authentic – Miód Manuka jest produkowany w Australii i testowany pod kątem ≥ 85 mg/kg (ppm – liczba cząstek na 1 milion) MGO oraz ≥ 170 mg/kg (ppm – liczba cząstek na 1 milion) DHA
  • AMHA authorized – Miód Manuka jest produkowany w Australii i testowany pod kątem ≥ 30 mg/kg (ppm – liczba cząstek na 1 milion) MGO oraz ≥ 60 mg/kg (1 milion). Nie wszystkie miody Manuka w Australii i Nowej Zelandii spełniają kryteria ze względu na lokalne różnice w produkcji miodu. jeżeli produkt nie spełnia wyższych kryteriów z wymienionych powodów, AMHA zezwala im na użycie tej etykiety na podstawie ich wiedzy w produkcji miodu. Podobnie jak UMF HA w Nowej Zelandii, AMHA dba o jakość miodu, aby zapewnić maksymalnie uczciwy i certyfikowany produkt.

Miód Manuka jest używany do leczenia różnych problemów zdrowotnych, a zastosowanie medyczne jest ogólnie skierowane głównie na małe rany i oparzenia. W leczeniu ran stosuje się miód medyczny, który jest sterylizowany i przygotowywany jako „opatrunek”. Kupując miód Manuka, możecie spotkać się ze sprzedażą miodów do stosowania w leczeniu cukrzycy, raka, wysokiego ciśnienia krwi lub infekcji oczu, uszu lub zatok. Zweryfikowane dowody na ich skuteczność w tych okolicznościach są ograniczone, więc nie należy oczekiwać, iż zadziałają w 100%. [15]

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Korzyści ze stosowania miodu Manuka

Właściwości antybakteryjne

Według WHO, oporność na antybiotyki jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia globalnego. Miód Manuka może być jednak pomocny w rozwiązaniu tego problemu. Wyniki badań laboratoryjnych wykazały zdolność do redukcji około 60 gatunków bakterii, w tym salmonelli czy E. coli. Bardzo pozytywne są wyniki badań, które dowodzą korzyści z Manuki w walce z superbakteriami, takimi jak Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa czy Helicobacter pylori. To świetna wiadomość, ponieważ te bakterie są odporne na antybiotyki. Istnieje korzyść związana z bakteriami w higienie jamy ustnej, ponieważ, według badań, miód Manuka skutecznie hamuje wzrost P. gingivalis i A. actinomycetemcomitans. [6] [16] [17]

Działanie antybakteryjne miodu Manuka można również przedstawić w kontekście chorób wywoływanych przez bakterie [16]:

  • ból gardła – Streptococcus mutans
  • wrzody żołądka – H. pylori
  • infekcje górnych dróg oddechowych (częste u osób z mukowiscydozą) – Burkholderia spp., Pseudomonas aeruginosa
  • biegunka wywołana infekcją bakteryjną – Clostridium difficile

Leczenie ran i oparzeń

Miód Manuka to nie tylko środek antybakteryjny, który zapobiega rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów. Miód do celów medycznych ma zdolność do wspomagania leczenia ran i oparzeń. Według wyników badania z 2015 roku, nie jest jasne, czy miód jest lepszą opcją w leczeniu mieszanych ran ostrych i przewlekłych, oparzeń, odleżyn czy innych chorób. Przegląd ocenił 26 badań z udziałem łącznie 3011 osób. Jak pokazuje, ze względu na różnice w ranach, nie można wyciągnąć jednoznacznego wniosku na temat korzyści z miodu, ale jednocześnie dostarczają one pozytywnych informacji. Według dowodów, miód leczy oparzenia drugiego stopnia 4-5 dni szybciej niż zwykłe bandaże. Ponadto istnieją pewne dowody na lepszą skuteczność miodu w leczeniu ran zakażonych po operacji. [6] [18]

Nie są to bezpośrednio rany i oparzenia, ale podobna potencjalna korzyść miodu Manuka, która jest związana ze skórą. Ten miód może być naturalnym sposobem na leczenie trądziku, dzięki swoim adekwatnościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym oraz umiejętności gojenia ran. Dalsze badania są potrzebne, aby potwierdzić skuteczność miodu w leczeniu trądziku, ale już znane adekwatności sugerują możliwy potencjał. Mogą Państwo nałożyć miód bezpośrednio na wysypkę i pozostawić do wyschnięcia, wmasować go w skórę, a następnie spłukać, lub przygotować maseczkę. W każdym razie jest to nieszkodliwa metoda leczenia, do której należy użyć miodu lepszej jakości. [19]

Związane ze skórą są również wyniki badania fazy 2 z 2011 roku, które wskazują na potencjał miodu w leczeniu popromiennego zapalenia skóry u pacjentek z rakiem piersi. Wyniki badania fazy 2 wskazują na możliwe skrócenie czasu trwania epizodów zapalenia skóry. Są to skutki uboczne radioterapii u pacjentów. Niższą częstość występowania zapalenia skóry stopnia 2 zaobserwowano w grupie leczonej miodem niż w grupie leczonej wodą. [20]

Wady i ryzyka związane z miodem Manuka

Doskonała zawartość składników odżywczych i wiele korzyści, ale z pewnością zastanawiacie się, czy miód Manuka ma jakieś wady. Jedną z wad, która może zniechęcić ludzi, jest cena. Rośnie ona wraz z wyższą zawartością MGO i oceną UMF, co może powstrzymać osobę bez wystarczających informacji o Manuce. Należy jednak pamiętać, iż Manuka jest sprzedawana na całym świecie, ale jest produkowana w Nowej Zelandii i Australii. Ponadto jest to unikalny miód z kwiatów jednej rośliny, który ma również działanie antybakteryjne i jest używany do celów medycznych. [15]

Ogólnie rzecz biorąc, miód Manuka jest bezpieczny dla ludzi, ale jego stosowanie może być niebezpieczne, oczywiście, dla osób uczulonych na miód i pszczoły. Prawdopodobnie nie trzeba tego podkreślać, ale ze względu na zawartość cukru, diabetycy również powinni podchodzić do niego z ostrożnością. NHS (National Health Service) nie zaleca podawania Manuki dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na możliwość wystąpienia bakterii w miodzie. [9]

Końcowe fakty na temat miodu Manuka

W tym artykule przedstawiliśmy wam miód Manuka, jego klasyfikację i certyfikaty oraz korzyści z jego spożywania. Na koniec chcielibyśmy przedstawić wam kilka ciekawostek, o których powinniście pamiętać w związku z tym wyjątkowym miodem [22] [23] [24] [25]:

  1. Nie każdy miód Manuka posiada klinicznie potwierdzone adekwatności antybakteryjne i przeciwzapalne.
  2. Badanie miodu jest bardzo ważne, ponieważ nie wszystkie regiony Nowej Zelandii posiadają drzewa Manuka zawierające DHA.
  3. 2 łyżeczki miodu Manuka 5+ i 1 łyżeczka 10+ to nie to samo.
  4. Kwiaty drzewa Manuka kwitną latem tylko przez 2-6 tygodni.
  5. Produkowany jest również fałszywy miód Manuka. Jednym z dowodów jest to, iż w 2014 roku sprzedano 10 000 ton, ale w Nowej Zelandii wyprodukowano tylko 1700 ton.
  6. Nie ma specjalnych pszczół „Manuka”.
  7. Jeśli myśleliście, iż zabieramy pszczołom jedzenie, bądźcie spokojni, ponieważ produkują one 2-3 razy więcej miodu, niż potrzebują.

Miód Manuka był i przez cały czas jest przedmiotem badań, a my możemy zobaczyć inne korzyści, jakie przynosi ten specjalny rodzaj miodu. Oporność na antybiotyki to poważny problem i być może ten miód będzie rozwiązaniem w przyszłości. W artykule przedstawiliśmy wam korzyści i wszystko, co ważne na temat miodu Manuka. Wierzymy, iż po raz kolejny poszerzyliśmy wasze horyzonty w dziedzinie zdrowej żywności i stylu życia. Czy chcecie, aby wasi znajomi dowiedzieli się o miodzie Manuka i jego korzyściach? Zachęcamy do wsparcia artykułu poprzez udostępnienie.

Miody
Słodziki
Idź do oryginalnego materiału