Narażeni na mikroplastik
Naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona w Hiszpanii zwracają uwagę na to, jak szkodliwe jest zanieczyszczenie środowiska plastikiem, wskazując także, iż to ogromne wyzwanie ekologiczne. Plastik ma wpływ na organizm człowieka nie tylko teraz, ale może odgrywać wazną rolę w rozwoju przyszłych pokoleń.
Główną drogą narażenia na plastik przez człowieka jest jego inhalacja (drogi oddechowe) oraz jego spożycie (układ pokarmowy).
Teraz hiszpańscy naukowcy odkryli, iż z saszetek z herbatą także uwalnia się mikro- i nanoplastik w trakcie jej parzenia. Reklama
Miliardy cząstek plastiku w jednej filiżance herbaty
"Udało nam się w innowacyjny sposób scharakteryzować te zanieczyszczenia dzięki zestawu najnowocześniejszych technik. Stanowi to bardzo ważne narzędzie w rozwoju badań nad potencjalnym wpływem tych substancji na zdrowie człowieka" - mówi Alba Garcia, autorka badania opisanego w magazynie "Chemosphere".
Badano torebki wykonane z różnych tworzyw - nylonu, polipropylenu i celulozy.
W czasie parzenia herbaty polipropylen uwalniał 1,2 miliarda cząstek na mililitr. Celuloza już dużo mniej, ale wciąż dużo, bo 135 milionów cząstek na mililitr, a nylon - nieco ponad 8 milionów.
Jak plastik wpływa na organizm człowieka?
Plastik trafia do każdej komórki ciała człowieka
Naukowcy posunęli się jeszcze dalej w swoich badaniach i cząstki plastiku postanowiono zabarwić, a następnie zadziałać nimi na różne typy komórek znajdujących się w jelitach człowieka.
Okazuje się, iż komórki jelitowe zawierające śluz z dużą łatwością wchłaniały cząstki plastiku. To oznacza, iż z komórek jelitowych trafiały do krwioobiegu, tym samym do komórek ciała człowieka, a choćby bezpośrednio do jądra komórkowego (w nim znajduje się materiał genetyczny).
Naukowcy mają podejrzenie, iż długotrwała ekspozycja na mikroplastik może prowadzić do uszkodzeń materiału genetycznego lub jego zmiany, jednak potrzebne są dalsze badania, by ocenić wpływ długoterminowego wpływu plastiku na organizm ludzki.
Plastik w pożywieniu - jak go unikać?
Specjaliści są zgodni, iż aby zminimalizować ilość spożywanego plastiku, należy powstrzymywać się od stosowania jednorazowych woreczków, a produkty spożywcze (owoce, warzywa, sery, wędliny) warto kupować od lokalnych sprzedawców, które nie są pakowane na plastikowe tacki lub w woreczki.
Wodę butelkowaną warto zamienić na wodę z kranu lub korzystać z dzbanków filtrujących. Zaleca się także rezygnację z plastikowych słomek, kubków jednorazowych, a choćby mydeł i szamponów w butelkach, które można zastąpić tymi w kostce.
W przypadku herbat? Można postawić na herbatę liściastą, zwykle pakowaną w papierowe pudełka, a do jej parzenia wystarczy wykorzystać zaparzacz.
Zmiana niektórych nawyków może znacznie ograniczyć ilość mikroplastiku, który jest przez nas wdychany czy zjadany.
CZYTAJ TAKŻE: