Mikrogranulki pochodzenia roślinnego wychwytujące tłuszcze w jelitach pomagają szczurom schudnąć – wykazały chińskie badania. Naukowcy liczą, iż w przyszłości mogą one stać się bezpieczniejszą i lepiej dostępną opcją odchudzania niż operacje bariatryczne czy leki.
Współautorka pracy dr Yue Wu z Uniwersytetu Syczuańskiego w Chengdu (Syczuan, Chiny) zaprezentowała wyniki badań na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego - ACS Fall 2025 Digital Meeting.
Przyrost masy ciała jest związany zarówno z czynnikami genetycznymi, jak i stylem życia, w tym ze zbyt kaloryczną dietą, np. wysokotłuszczową. Wiadomo, iż otyłość ma związek z występowaniem ok. 200 powikłań zdrowotnych, w tym z chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą typu 2 i chorobami nowotworowymi.
Terapie stosowane w leczeniu otyłości, takie jak operacje bariatryczne, są inwazyjne, z kolei leki mogą mieć różne działania niepożądane.
Działanie niektórych leków odchudzających, takich jak orlistat, polega na zmniejszaniu wchłaniania w jelitach tłuszczów pochodzących z pożywienia. Dzieje się tak, ponieważ lek hamuje w układzie pokarmowym lipazy, enzymy rozkładające tłuszcze dostarczane wraz z pokarmem.
Orlistat jest lekiem zatwierdzonym zarówno przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), jak i Europejską Agencję Leków (EMA) i skutecznie wspomaga odchudzanie. Jednak u niektórych osób może powodować poważne skutki uboczne, w tym uszkodzenie wątroby i nerek.
Maleńkie granulki mogą wspomódź odchudzanie
Dr Wu wraz ze współpracownikami opracowała maleńkie granulki oparte na składnikach roślinnych, które mogą wychwytywać tłuszcz w jelitach bez negatywnych działań związanych z farmakoterapią. Mikrogranulki te powstają spontanicznie w trakcie reakcji chemicznych pomiędzy polifenolami z zielonej herbaty i witaminą E. Mają zdolność wiązania się ze związkami tłuszczowymi. Aby ochronić je przed działaniem kwasów żołądkowych, naukowcy powlekli je naturalnym polimerem pozyskanym z glonów.
Po spożyciu ochronna powłoka polimerowa mikrogranulek rozszerza się w odpowiedzi na kwaśne pH w żołądku, a polifenole związane z witaminą E „wychwytują” częściowo rozłożone tłuszcze i zatrzymują je w jelicie.
Naukowcy oceniali skuteczność mikrogranulek w odchudzaniu w doświadczeniach na szczurach. Podzielili zwierzęta na trzy grupy (po osiem szczurów w każdej): dwie grupy przez 30 dni były na diecie wysokotłuszczowej (60 proc. energii z tłuszczu), przy czym jedna spożywała mikrogranulki, a druga nie, a trzecia grupa – kontrolna - była na diecie standardowej (10 proc. energii z tłuszczów).
Szczury na tłustej diecie, które otrzymywały też mikrogranulki straciły średnio 17 proc. całkowitej masy ciała, podczas gdy szczury z innych grup nie schudły. Stwierdzono u nich również redukcję objętości tkanki tłuszczowej i mniejsze uszkodzenia wątroby w porównaniu ze zwierzętami na diecie wysokotłuszczowej i standardowej, które nie otrzymywały mikrogranulek.
Gryzonie spożywające granulki wydalały jednocześnie więcej tłuszczu wraz z kałem (ilości podobne do szczurów, którym podawany jest orlistat), ale nie miało to negatywnego wpływu na ich układ pokarmowy i ogólny stan zdrowia.
Naukowcy rozpoczęli współpracę z firmą biotechnologiczną
Na podstawie tych wyników naukowcy rozpoczęli współpracę z firmą biotechnologiczną w celu produkcji mikrogranulek na odchudzanie. – Wszystkie ich składniki są dopuszczone do kontaktu z żywnością i zatwierdzone przez FDA, a ich produkcję można łatwo zwiększyć – skomentował biorący udział w badaniach dr Yunxiang He z Uniwersytetu Syczuańskiego, cytowany w materiałach prasowych.
Zespół rozpoczął również badanie kliniczne w małej grupie pacjentów. – To istotny krok w kierunku klinicznego wdrożenia naszych mikrogranulek na bazie polifenoli, zgodnie z naszymi podstawowymi wynikami – podkreśliła Wu. Specjalistka przewiduje, iż wstępne wyniki badania mogą być dostępne w ciągu najbliższego roku.
Mikrogranulki są praktycznie bez smaku i naukowcy oceniają, że z łatwością można je będzie włączyć do diety, np. dodając do deserów. – Chcemy by nasze rozwiązanie współgrało z normalnym sposobem odżywiania ludzi i ich trybem życia – podsumowała Wu.
Przeczytaj także: „Jakie jest najskuteczniejsze okno żywieniowe?”, „Jakie jest najskuteczniejsze okno żywieniowe?”