Mieszam 3 składniki i robię nietypowe lody. Są znacznie zdrowsze i tańsze niż te ze sklepu

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Lody dyniowe Źródło: Freepik


Kolor tych lodów to nie zasługa brzoskwiń, mango, moreli czy innych pomarańczowych owoców. Ich sekretem jest mniej oczywisty produkt. Dzięki niemu deser zyskuje nie tylko piękną barwę, ale też wiele prozdrowotnych adekwatności.


Lubię lody, ale niechętnie sięgam po produkty sprzedawane w sklepach. Ilość zawartego w nich cukru skutecznie mnie odstrasza. zwykle przygotowuję te przysmaki na własną rękę ze składników, które akurat mam pod ręką. Niedawno wpadłam na pomysł, by wykorzystać produkt, który kojarzy się z daniami wytrawnymi. Nigdy wcześniej nie robiłam z niego lodowego deseru. A szkoda. Bo efekt kulinarnego „eksperymentu” przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Teraz na stałe zagości w moim jesiennym menu słodkości.


Jak zrobić lody z 3 składników?


„Pierwsze skrzypce” w moich przysmakach gra dynia. Przygotowanie lodów z tak nieoczywistym produktem wbrew pozorom jest naprawdę proste. Na dobrą sprawę wystarczy połączyć trzy składniki, a powstałą masę zamrozić. Najlepiej wykorzystać w tym celu specjalny pojemnik przeznaczony do zamrażania żywności, ale dobrze sprawdzi się też zwykłe pudełko po lodach. Wszystko gotowe? Świetnie. Musisz teraz uzbroić się w cierpliwość. Deser potrzebuje trochę czasu, by stężeć i zyskać odpowiednią konsystencję (na ogół od 5 do 7 godzin).
Idź do oryginalnego materiału