Lubię lody, ale niechętnie sięgam po produkty sprzedawane w sklepach. Ilość zawartego w nich cukru skutecznie mnie odstrasza. zwykle przygotowuję te przysmaki na własną rękę ze składników, które akurat mam pod ręką. Niedawno wpadłam na pomysł, by wykorzystać produkt, który kojarzy się z daniami wytrawnymi. Nigdy wcześniej nie robiłam z niego lodowego deseru. A szkoda. Bo efekt kulinarnego „eksperymentu” przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Teraz na stałe zagości w moim jesiennym menu słodkości.
Jak zrobić lody z 3 składników?
„Pierwsze skrzypce” w moich przysmakach gra dynia. Przygotowanie lodów z tak nieoczywistym produktem wbrew pozorom jest naprawdę proste. Na dobrą sprawę wystarczy połączyć trzy składniki, a powstałą masę zamrozić. Najlepiej wykorzystać w tym celu specjalny pojemnik przeznaczony do zamrażania żywności, ale dobrze sprawdzi się też zwykłe pudełko po lodach. Wszystko gotowe? Świetnie. Musisz teraz uzbroić się w cierpliwość. Deser potrzebuje trochę czasu, by stężeć i zyskać odpowiednią konsystencję (na ogół od 5 do 7 godzin).