Mieszam 2 składniki i robię pyszny chlebek bez grama mąki. Prosty i szybki przepis

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Mieszanka jajek z mascarpone Źródło:Pixabay / pcdazero


Czy można zrobić bez mąki? To możliwe. Wystarczą dwa proste i łatwo dostępne składniki. Zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszny przysmak, idealny do serów, warzyw lub wędlin.


Ten chlebek nazywany chmurką ma bardzo delikatny, a zarazem neutralny smak. Doskonale pasuje zarówno do wytrawnych, jak i słodkich przysmaków. Jest pyszny, puszysty i w dodatku bardzo łatwy w przygotowaniu. Zrobisz go szybko, prosto i bez dużego bałaganu w kuchni. Przysmak cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników diety ketogenicznej. Nie zawiera bowiem żadnych węglowodanów.


Jak zrobić chlebek bez mąki?


Przepisów na chlebek bez mąki jest wiele. Można go zrobić z mniejszej lub większej liczby składników. Tak naprawdę potrzebujesz jedynie dwóch produktów – jajek i serka Dodatek proszku do pieczenia jest zbędny. Bez niego wypieki też będą delikatne i puszyste. Swoją konsystencję zawdzięczają bowiem pianie z białek. jeżeli jednak zdecydujesz się na dosypanie do ciasta proszku, zrób to pod koniec ubijania jajek. Nie musisz sięgać od razu po duże ilości (pół łyżeczki w zupełności wystarczy).
Idź do oryginalnego materiału