Meksykańskie tamale to słodycze, które można wypełnić różnymi składnikami, aby uzyskać niesamowite smaki. To danie, które w Meksyku jadają prawie wszyscy, choć należy zachowywać umiar. Zwykle zawierają znaczną ilość cukrów prostych, które spożywane w nadmiarze mogą być szkodliwe dla osób prowadzących siedzący tryb życia. Koniecznie więc dowiedz się, jak zrobić meksykańskie tamale na dwa sposoby!
Warto pamiętać, iż desery mają swoje miejsce w kontekście zbilansowanej diety. Kluczem jest upewnienie się, iż nie jesz ich zbyt często. Poza tym najlepiej jest przygotowywać je w domu, zamiast decydować się na przemysłowe odmiany, które mogą zawierać tłuszcze trans i kiepskiej jakości dodatki, które bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Słodkie tamale z nutellą
Oczywiście można również przygotować krem z orzechów laskowych w domu, ale zajmie to dużo więcej czasu. jeżeli zdecydujesz się na gotowy produkt, upewnij się, iż kupujesz odmianę, która nie zawiera lipidów trans. Wykazano, iż zwiększają one poziom stanu zapalnego w organizmie.
Składniki
- 500 gramów ciasta kukurydzianego
- 1/2 szklanki skondensowanego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 400 gramów Nutelli
- 1 szczypta soli
- 200 gramów tłuszczu roślinnego lub masła
- 30 liści do zawijania tamali
Instrukcje krok po kroku
- Liście do tamali namocz w gorącej wodzie, aby je zmiękczyć. Proces może potrwać od 15 do 30 minut.
- Aby przygotować ciasto, wymieszaj w misce ciasto kukurydziane, proszek do pieczenia i smalec lub masło.
- Dodaj skondensowane mleko i ciepłe mleko, dobrze wymieszaj.
- Gdy konsystencja ciasta będzie gładka, dodaj do niego Nutellę i szczyptę soli. Tak uzyskana masa powinna być lekko wilgotna.
- Aby uformować tamale, umieść porcję ciasta na liściu, a następnie zawiń, dobrze zamykając.
- Ułóż każdy z tych elementów na wierzchu naczynia do gotowania na parze i przykryj resztkami liści lub wilgotną ściereczką i gotuj przez godzinę. Po tym czasie meksykańskie tamale są gotowe do podania.
Przeczytaj również: Zdrowy deser: ciasto cytrynowe
Słodkie tamale z mlekiem skondensowanym
Meksykańskie tamale mogą również zawierać mleko skondensowane o różnych smakach. Można też użyć barwnika, aby zapewnić ciekawszy wygląd. W tym przypadku jednak zawartość dodanego cukru jest wysoka.
Z tego powodu osoby z cukrzycą powinny zachować szczególną ostrożność. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Nutrients, gdy cierpisz na tę patologię, zwykle dobrym pomysłem jest ograniczenie spożycia węglowodanów.
Jednak cukier prosty można włączyć do diety osób zdrowych. W przypadku regularnych ćwiczeń ten składnik odżywczy może przyczynić się do regeneracji mięśni. Istnieją dowody na to, iż jego podawanie z pewną ilością białka może stymulować syntezę glikogenu mięśniowego.
Składniki
- 500 gramów mąki do tamali
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soli
- 250 gramów tłuszczu roślinnego lub masła
- 1 puszka skondensowanego mleka
- 50 gramów cukru
- 100 mililitrów mleka
- 2 krople czerwonego barwnika roślinnego
- Liście do tamali
- Rodzynki
Instrukcje krok po kroku
- Ubij masło, aż jego konsystencja stanie się kremowa. Może to potrwać około 10-15 minut.
- W tym samym czasie wymieszaj suche składniki: mąkę do tamali i proszek do pieczenia z łyżeczką cukru i soli.
- Osobno namocz liście w misce z ciepłą wodą przez około 15 minut.
- Gdy masło będzie gotowe, dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj.
- Dodaj mleko i mleko skondensowane i upewnij się, iż wszystkie składniki są dobrze wymieszane. Pozostało tylko dodać barwnik.
- Teraz nadszedł czas, aby uformować tamale. Aby to zrobić, połóż trochę ciasta na liściach. Do środka można też dodać trochę rodzynek.
- Po złożeniu umieść je w garnku i gotuj w kąpieli wodnej przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie będą gotowe do spożycia.
Zobacz też: Przepis na Panamskie Chocao, pyszny deser z bananami
Przygotuj meksykańskie słodkie tamale w domu w łatwy sposób
Jak widzieliście, meksykańskie tamale nie są trudne w przygotowaniu. To słodki i bardzo smaczny deser, który zadowoli niemal każdego. Ponadto nadzienia są zróżnicowane, dzięki czemu recepturę można dostosowywać, tworząc różne warianty odpowiadające gustom każdego konsumenta.
Na koniec pamiętaj, iż ważne jest, aby ograniczyć obecność cukrów prostych w diecie. Wskazane jest, aby priorytetowo traktować spożycie węglowodanów złożonych oraz wysokiej jakości białek i tłuszczów. W ten sposób można zapobiec wielu złożonym i metabolicznym patologiom.