Dynia może być składnikiem wielu smacznych dań. Nie bez powodu tak chętnie po nią sięgamy jesienią - jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Jednak nieco problemu może przysparzać obieranie jej. Warto więc wiedzieć, jak sobie ułatwić ten proces, aby skórka wręcz sama schodziła z dyni. Okazuje się, iż wystarczy poznać łatwy sposób.
Dlaczego warto sięgać po dynię? Twój organizm ci podziękuje
Dynia to produkt, który warto włączyć do swojej diety, ponieważ spożywanie go niesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Jest ona niskokaloryczna oraz obfituje w beta-karoten, witaminę C, E i witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdują się w niej minerały, takie jak magnez, cynk, fosfor, selen oraz potas, a także błonnik. Dzięki temu dynia świetnie wpływa na całe nasze ciało.
Jest ona nieocenionym wsparciem dla wzroku oraz skóry, dzięki wspomnianemu beta-karotenowi, który organizm przekształca w witaminę A. Dodatkowo wspiera ona odporność i przyspiesza regenerację organizmu. Co więcej, może usprawniać ona pracę jelit oraz wspierać zdrową florę bakteryjną.
Warto także wspomnieć, iż jest ona cennym wsparciem dla serca, gdyż potas pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi, a przeciwutleniacze chronią przed chorobami serca. Nie sposób również nie powiedzieć o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym dyni, dzięki czemu pomaga ona zwalczać wolne rodniki. Dodatkowo wykazuje ona również działanie przeciwzapalne oraz przeciwpasożytnicze, ponieważ pestki dyni, zawierają aminokwas, który pozwala zwalczać pasożyty.
Czytaj również: Pijesz taką kawę? choćby nie wiesz, jak sobie szkodzisz
Chcesz ułatwić sobie obieranie dyni? Wypróbuj ten prosty trik
Często jednak do korzystania z tego sezonowego produktu, zniechęca nas fakt, iż obieranie dyni, nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Możemy jednak sobie znacznie ułatwić ten proces, stosując pewien sprawdzony, prosty sposób, za pomocą którego obierzemy dynię łatwo i bez problemu.
Na początek należy pokroić dynię w grube plastry o grubości około 5 cm. Następnie usuwamy z niej pestki. Tak oczyszczony produkt, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut, ustawiając urządzenie na 180 stopni Celsjusza. Bardzo ważne jest jednak to, aby ułożyć dynię tak, by jej skórka była skierowana do dołu.
Po upływie pół godziny wyciągamy blaszkę, czekamy, aż produkt lekko ostygnie i możemy zacząć usuwanie skórki. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie ona gładko schodzić, a my nie będziemy musieli się męczyć z obieraniem.
Zobacz też:
Porysowane panele to twoja zmora? Tak przywrócisz im blask bez cyklinowania
Szare skarpetki odzyskają śnieżną biel. Wystarczy, iż zmieszasz 3 składniki
Weź z kuchni i powieś na balkonie. Rozwiążesz kilka uciążliwych problemów