Zawsze warto mieć w domu kilka podstawowych produktów, żeby gwałtownie przyrządzić pyszny posiłek dla całej rodziny. Pojawi się on na naszym stole szybciej niż trwałoby zamówienie i dowiezienie gotowego dania. jeżeli masz w kuchni oliwę, czosnek i spaghetti, koniecznie przygotuj makaron aglio olio, który nasyci na wiele godzin. Jest to jedno ze słynnych dań kuchni włoskiej, która najczęściej opiera się na tanich i prostych składnikach przy wspaniałym efekcie końcowym. Przeciętny Włoch zjada rocznie 28 kg makaronu, zaś Polak – 5 kg. Mamy więc jeszcze dużo do zrobienia w zakresie jedzenia makaronu.
Jak dobrze ugotować makaron?
Makaron dostarcza nam energii i daje na długo uczucie sytości. Ważne, aby był to makaron z pszenicy durum, czyli twardego ziarna, które sprawia, iż makaron można ugotować al dente. Dzięki temu makaron jest smaczniejszy i zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż zbyt rozgotowany makaron.
Makaron należy gotować w dużej ilości dobrze posolonej wody i absolutnie nie dolewać oliwy do gotowania, bo utrudnia to tylko późniejsze połączenie go z sosem. Nie należy też makaronu z pszenicy durum przelewać wodą po ugotowaniu, bo stanie się zimny i gorzej wchłonie sos. Idealna porcja makaronu to 125 g na osobę, tak więc paczka makaronu ważąca 500 g jest idealna dla czteroosobowej rodziny.
Należy pamiętać, aby makaron po ugotowaniu włożyć na patelnię z sosem i tam wymieszać, a nie polewać sosem makaron na talerzu. Ważne jest też dobranie odpowiedniego makaronu do dania, w przypadku sosów na bazie oliwy takich jak aglio olio, najlepszym wyborem będzie spaghetti.
Dodaj czosnek do makaronu
Czosnek zawiera cały wachlarz korzystnych dla zdrowia składników w tym flawonoidy, witaminy (C, A, z grupy B) i minerały (potas, magnez, chrom). Bardzo cennym związkiem jest też powstająca w wyniku krojenia czosnku allicyna, która ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Wszystko to sprawia, iż czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, pomaga w zwalczaniu infekcji, hamuje rozwój bakterii. Dodatkowo jedzenie czosnku obniża ciśnienie krwi i chroni serce, wykazując działanie przeciwzakrzepowe. Należy zjeść chociaż jeden ząbek czosnku dziennie.
Przygotuj makaron spaghetti aglio olio