Masz mało czasu, a wszyscy są głodni? Oto danie, które przygotujesz w 15 minut

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Saghetti alio olio Źródło: Shutterstock


Czasem jedzenie niezdrowych dań np. fast foodów tłumaczymy brakiem czasu w przyrządzenie zdrowego posiłku. Okazuje się, iż istnieją dania, które można przyrządzić w 15 minut, a które jednocześnie są zdrowe. Poznaj przepis na kultowe włoskie spaghetti aglio olio, czyli makaron z czosnkiem i oliwą.


Zawsze warto mieć w domu kilka podstawowych produktów, żeby gwałtownie przyrządzić pyszny posiłek dla całej rodziny. Pojawi się on na naszym stole szybciej niż trwałoby zamówienie i dowiezienie gotowego dania. jeżeli masz w kuchni oliwę, czosnek i spaghetti, koniecznie przygotuj makaron aglio olio, który nasyci na wiele godzin. Jest to jedno ze słynnych dań kuchni włoskiej, która najczęściej opiera się na tanich i prostych składnikach przy wspaniałym efekcie końcowym. Przeciętny Włoch zjada rocznie 28 kg makaronu, zaś Polak – 5 kg. Mamy więc jeszcze dużo do zrobienia w zakresie jedzenia makaronu.


Jak dobrze ugotować makaron?


Makaron dostarcza nam energii i daje na długo uczucie sytości. Ważne, aby był to makaron z pszenicy durum, czyli twardego ziarna, które sprawia, iż makaron można ugotować al dente. Dzięki temu makaron jest smaczniejszy i zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż zbyt rozgotowany makaron.


Makaron należy gotować w dużej ilości dobrze posolonej wody i absolutnie nie dolewać oliwy do gotowania, bo utrudnia to tylko późniejsze połączenie go z sosem. Nie należy też makaronu z pszenicy durum przelewać wodą po ugotowaniu, bo stanie się zimny i gorzej wchłonie sos. Idealna porcja makaronu to 125 g na osobę, tak więc paczka makaronu ważąca 500 g jest idealna dla czteroosobowej rodziny.


Należy pamiętać, aby makaron po ugotowaniu włożyć na patelnię z sosem i tam wymieszać, a nie polewać sosem makaron na talerzu. Ważne jest też dobranie odpowiedniego makaronu do dania, w przypadku sosów na bazie oliwy takich jak aglio olio, najlepszym wyborem będzie spaghetti.


Dodaj czosnek do makaronu


Czosnek zawiera cały wachlarz korzystnych dla zdrowia składników w tym flawonoidy, witaminy (C, A, z grupy B) i minerały (potas, magnez, chrom). Bardzo cennym związkiem jest też powstająca w wyniku krojenia czosnku allicyna, która ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Wszystko to sprawia, iż czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, pomaga w zwalczaniu infekcji, hamuje rozwój bakterii. Dodatkowo jedzenie czosnku obniża ciśnienie krwi i chroni serce, wykazując działanie przeciwzakrzepowe. Należy zjeść chociaż jeden ząbek czosnku dziennie.


Przygotuj makaron spaghetti aglio olio
Idź do oryginalnego materiału