Masło zdrowsze od margaryny? Ten fakt zaskoczy wiele osób. Eksperci rozwiewają wątpliwości

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. istock/Pawel Kacperek


Od lat trwa dyskusja, na temat tego, który z dwóch popularnych produktów - masło czy margaryna z olejów roślinnych - jest zdrowszym wyborem. Oba są tłuszczami używanymi do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia. Czy jeden z nich wpływa jednak na nasze zdrowie korzystniej niż drugi? Choć opinie często były podzielone, najnowsze badania naukowców z Niemiec i Szwecji wskazują jednoznacznego zwycięzcę.
Odpowiedź na pytanie, co wybrać - masło czy margarynę - od lat budzi kontrowersje. Zwolennicy naturalnych wyrobów wskazują na masło, podczas gdy lekarze kardiolodzy częściej polecają margarynę z tłuszczów roślinnych. Najnowsze badania rzucają nowe światło na ten spór, analizując wpływ obu produktów na układ krążenia oraz ryzyko powstania cukrzycy.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?


Czy zdrowsze jest masło, czy margaryna? Naukowcy znają odpowiedź
Eksperci od lat zalecają ograniczanie tłuszczów nasyconych, takich jak masło i wybieranie zdrowszych, nienasyconych tłuszczów roślinnych. Dlaczego? Pierwsze z nich podnoszą poziom złego cholesterolu, co prowadzi do odkładania się złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko zawałów i udarów. Tymczasem tłuszcze nienasycone, obecne na przykład w oliwie, orzechach czy margarynie, sprzyjają zdrowiu serca. Najnowsze badanie przeprowadzone między innymi przez zespół naukowców z Chalmers University of Technology oraz Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka opublikowane w Nature Medicine, wykazało, iż możliwe jest precyzyjne mierzenie związanych z dietą zmian tłuszczów we krwi i bezpośrednie powiązanie ich z ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2.


Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska i może pomóc w zapewnieniu ukierunkowanych porad dietetycznych tym osobom, które najbardziej skorzystałyby na zmianie swoich nawyków żywieniowych


- powiedział autor badania, Clemens Wittenbecher z Chalmers University of Technology, cytowany przez portal chalmers.se.


Czy margaryna do smarowania jest zdrowa? Nienasycone tłuszcze roślinne podstawą diety
Badanie, w pierwszej jego części, przeprowadzono na University of Reading w Wielkiej Brytanii. Wzięło w nim udział 113 uczestników. Przez 16 tygodni jedna grupa spożywała posiłki bogate w nasycone tłuszcze zwierzęce, podczas gdy druga stosowała dietę, w której główną rolę odgrywały nienasycone tłuszcze roślinne. Następnie przebadano próbki krwi osób biorących udział w eksperymencie, aby określić, jakie rodzaje tłuszczów są obecne w ich organizmach. Wyniki zostały powiązanie z różnymi typami diet.


Podsumowaliśmy wpływ diety na lipidy we krwi dzięki wielolipidowego wskaźnika (MLS). Wysoki MLS oznacza zdrowy profil tłuszczów we krwi, a wysokie spożycie nienasyconych tłuszczów roślinnych oraz niskie spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych pomaga osiągnąć takie pozytywne poziomy MLS


- wyjaśnił Fabian Eichelmann z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Potsdam-Rehbrücke, autor badania.Zobacz też: Dlaczego warto mówić do siebie? Mało kto wie, jak bardzo to pomaga nam w życiu. Badania mówią wprost


Wyniki MLS porównano z danymi z wcześniejszych dużych badań obserwacyjnych, aby sprawdzić, czy istnieje związek między profilem tłuszczów we krwi a ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Analiza wykazała, iż osoby spożywające więcej tłuszczów nienasyconych mają aż o 32 procent niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i o 26 procent mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. W drugim etapie zbadano 7500 osób o różnym poziomie ryzyka zdrowotnego. Wyniki były zaskakujące: przejście na dietę z dominacją tłuszczów roślinnych zmniejszyło ryzyko cukrzycy aż o 42 procent.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału