Masło zdrowsze od margaryny? Spór rozstrzygnięty przez nowe badania naukowe

zdrowie.interia.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Od dawna toczy się spór o to, co jest zdrowsze: masło czy margaryna? I jeden i drugi produkt do smarowania ma swoich zwolenników i przeciwników, jednak do tej pory nie było jednoznacznej odpowiedzi, która opcja jest zdrowsza. Teraz się to zmienia, bowiem pojawiły się nowe badania naukowe, które wskazują, co jest korzystniejsze dla zdrowia serca i dla niejednej osoby mogą być one zaskakujące.


Masło czy margaryna? Naukowcy mają odpowiedź


Zarówno masło jak i margaryna mają swoich zwolenników i przeciwników. Międzynarodowy zespół naukowców z Chalmers University of Technology w Szwecji oraz badacze z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka postanowili sprawdzić, jak spożywanie jednego i drugiego tłuszczu wpływa na zmiany tłuszczów we krwi u ludzi.
Wyniki powiązano także z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. oraz na choroby sercowo naczyniowe i opublikowano je w czasopiśmie "Nature Medicine".


Badanie opierało się o modyfikację diety - zastąpienie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego. Okazało się, iż taka modyfikacja w diecie ma najważniejsze znaczenie dla zdrowia i wpływa na poziom tłuszczu we krwi. Reklama


Zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi nie tylko korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, ale ma znaczenie dla wyniku w skali wielolipidowej (MLS).
W trakcie badania odkryto, iż te osoby, które miały niski poziom MLS na początku badania, po zmodyfikowaniu diety, odniosły największe korzyści w kontekście profilaktyki cukrzycowej.
W badaniu oceniono także wpływ diety śródziemnomorskiej na ryzyko cukrzycy. Wyniki wskazują, iż to najlepszy sposób żywienia dla osób, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.


Masło czy margaryna - jaka jest różnica?


Masło i margaryna to dwa popularne tłuszcze do smarowania pieczywa i używania w kuchni, ale różnią się pochodzeniem, składem i adekwatnościami.
Masło powstaje ze śmietanki lub mleka krowiego. Zawiera głównie tłuszcz mleczny (min. 82 proc.), wodę i niewielkie ilości białka oraz laktozy.
Margaryna z kolei jest produkowana z tłuszczów roślinnych (np. oleju rzepakowego, słonecznikowego, sojowego), czasem z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych. Zawiera emulgatory, wodę czy barwniki (np. beta-karoten), a często także witaminy A, D, E.


Masło jest bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, co w nadmiarze może wpływać na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, a margaryna zawiera tłuszcze nienasycone, uznawane za korzystne dla serca. Margaryny z dobrym składem nie zawierają tłuszczów trans, dlatego aby dobrze wybrać, należy starannie czytać etykiety.


Masło czy margaryna - odpowiedź jest jasna


Biorąc pod uwagę opublikowane badania i jednoznaczny wynik wskazujący, iż tłuszcze roślinne są zdrowsze, niż zwierzęce - odpowiedź może być jedna. To margaryna wydaje się być lepszą opcja np. do pieczywa, ale istotny jest jej skład. Uważne czytanie etykiet to podstawa, jeżeli chodzi o komponowanie zdrowej i zbilansowanej diety.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału