Masło czy margaryna? Koniec z domysłami! Nowe dowody wskazują, co jest lepsze dla zdrowia

pacjenci.pl 6 dni temu
Zdjęcie: Masło a margaryna


Masło czy margaryna – spór trwa od lat, a półki sklepowe tylko go podsycają. Dziś mamy jednak mocniejsze niż kiedykolwiek argumenty: aktualne wytyczne i regulacje, które porządkują temat tłuszczów w diecie. Co z nich wynika w praktyce i co położyć na kanapkę? Sprawdziliśmy najważniejsze fakty. najważniejsze jest zastępowanie tłuszczów nasyconych (jak w maśle) tłuszczami nienasyconymi. To realnie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,W UE przemysłowe tłuszcze trans w margarynach są de facto wyeliminowane limitem 2 g/100 g tłuszczu – to zmienia zasady gry w porównaniu z „dawnymi margarynami”,Część miękkich margaryn roślinnych może dodatkowo obniżać LDL dzięki sterolom/stanolom roślinnym.
Idź do oryginalnego materiału