"Mamo, chcę jeść! Już!". Zamiast dawać dziecku pierwszą lepszą przekąskę, zrób to

mamadu.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Przygotowanie odżywczo wartościowej przekąski dla głodnego dziecka nie musi być czasochłonnym zadaniem. Oto 3 przepisy na zdrowe przekąski, których użyczyła nam marka Sokoliki. Materiały prasowe / Sok


Jako rodzic pewnie często zastanawiasz się, jak zaspokoić tzw. mały głód u swojej pociechy. To ten rodzaj głodu, który pojawia się między śniadaniem, obiadem i kolacją. Na pewno sytuacji nie ułatwia też głośno wyrażana przez malucha ochota na jedzenie już w tej chwili. Ratowanie się pierwszą lepszą przekąską nie jest jednak najlepszym pomysłem. Lepiej włożyć odrobinę wysiłku i zaserwować dziecku do chrupania coś znacznie zdrowszego.


Przygotowanie odżywczo wartościowej przekąski dla głodnego dziecka nie musi być czasochłonnym zadaniem. Wymaga zgromadzenia kilku składników, które zwykle i tak opłaca się mieć w lodówce oraz wykonania szybkich i prostych prac w kuchni. Mowa tu o sałatkach, które dla chrupiącego efektu warto uzupełnić o dziecięce kabanoski i paróweczki. Oto 3 przepisy na zdrowe przekąski, których użyczyła nam marka Sokoliki.

Kolorowa sałatka śniadaniowa dla najmłodszych


Roszponka, kukurydza, pomidorki truskawkowe, pestki słonecznika, a do tego przepiórcze jaja. Samo zdrowie, które po odpowiedniej obróbce i rozłożeniu na talerzu prezentuje się wyśmienicie. Wyborną ucztę zwiastują wkrojone do sałatki kawałki uwielbianych przez dzieci kabanosków. Przekąska idealna na śniadaniową porę.

SKŁADNIKI:


2 garści roszponki


1 opakowanie Kabanosków SOKOLIKI


1 nieduża kolba kukurydzy (cukier)


12 jajek przepiórczych


12 pomidorków truskawkowych


2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika


3-4 łyżki oleju z pestek winogron lub ziołowej oliwy z oliwek


sól himalajska, świeżo mielony pieprz



PRZYGOTOWANIE:


⦁ Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.

⦁ Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.

⦁ Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.

⦁ Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.

⦁ Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem/oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Szpinakowe pizzerinki


Kto z dzieci nie przepada za pizzą? Ze świecą szukać takich milusińskich. Można więc założyć, iż pizzerinki, czyli pizze w bardziej poręcznej wersji, staną się jedną z najbardziej ulubionych przekąsek najmłodszych. Szpinak w cieście zapewni zastrzyk zdrowia, a skrojona w plasterki szyneczka wieprzowa na wierzchu nada przekąsce delikatny posmak.

SKŁADNIKI NA CIASTO:


360 g mąki pszennej


180 g letniej wody


2 garści liści szpinaku


8 g suszonych drożdży


20 g oliwy z oliwek


1 łyżeczka soli


1 płaska łyżeczka cukru



POZOSTAŁE SKŁADNIKI:


6-8 łyżek przecieru pomidorowego


1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej SOKOLIKI


6-8 łyżek tartego sera żółtego


1 żółta/pomarańczowa papryka spiczasta


Listki świeżych ziół do dekoracji


Domowy sos pomidorowy do podania



PRZYGOTOWANIE:


⦁ Listki szpinaku blendujemy z wodą w temperaturze pokojowej, a następnie wlewamy do miski wraz z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy ręką lub przy pomocy robota kuchennego, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Podsypujemy mąką, dzielimy na 6-8 części i rozwałkowujemy na ulubiony kształt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy przecierem pomidorowym, pokrywamy ziołami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na około 45 minut.

⦁ Plasterki szyneczki kroimy w paseczki, a paprykę na talarki.

⦁ Na wyrośnięte placki, wykładamy szyneczkę, krążki papryki oraz ser i wstawiamy około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (grzanie góra-dół). Gotowe pizzerinki dekorujemy listkami świeżych ziół.

Sałatka z Sokolikami


Przygotowanie tej sałatki zajmie raptem 15 minut. Jest to więc nie tylko świetna, ale także szybka propozycja na zdrową przekąskę z warzywami i parówkami opracowanymi specjalnie dla najmłodszych. Rurki makaronu napełnione listkami szpinaku/botwinki i części pokrojonego mięska po prostu zachęcają do błyskawicznej konsumpcji.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:


1 garść liści szpinaku/botwinki


1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)


1 opakowanie parówek SOKOLIKI


2 papryki spiczaste


1 garść żółtych pomidorków koktajlowych


1 garść zielonej fasolki szparagowej


1 garść czarnych oliwek


oliwa z oliwek / olej roślinny



PRZYGOTOWANIE:


⦁ Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części.

⦁ Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki.

⦁ Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości.

⦁ Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm).

⦁ Oliwki odcedzamy.

⦁ Pomidorki kroimy na ćwiartki.

⦁ Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.

Idź do oryginalnego materiału