Makaron świderki wycofywany ze sklepów. istotny komunikat GIS

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Makaron świderki Źródło: Shutterstock / marilyn barbone


Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu całej partii makaronu świderki. To informacja ważna przede wszystkim dla alergików.


Okazało się, iż kukurydziany makaron świderki oznaczony jako produkt bezglutenowy, zawiera gluten w swoim składzie. „W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej”– czytamy w komunikacie GIS.


Kukurydziany makaron świderki – szczegóły wycofywanego produktu


GIS w ostrzeżeniu podał szczegóły wycofywanej partii makaronu:


Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli


Numer partii: 21 03 25 B


Data minimalnej trwałości: 21.03.2025


Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia


Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki


Jak podkreślono w komunikacie, dystrybutor zlecił dodatkowe badania makaronu w kierunku obecności glutenu. Wynik potwierdził to, co ustaliły służby sanitarne, dlatego firma powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu. „Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie” – podkreślił GIS.


Kto nie może spożywać glutenu?


Gluten to grupa białek roślinnych, które występują w różnych produktach spożywczych, m.in. w ziarnach zbóż (m.in. pszenicy, życie i jęczmieniu). W diecie zdrowego człowieka gluten nie stanowi żadnego zagrożenia, jednak jest on substancją alergenną. Glutenu nie mogą spożywać osoby chore na alergię, celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W przypadku silnej alergii choćby niewielka ilość glutenu może wywołać gwałtowną reakcję organizmu.
Idź do oryginalnego materiału