Śliwki - składniki odżywcze
Na całym świecie istnieje kilkaset odmian śliwek. W naszym kraju najczęściej spotkać można jednak węgierki, renklody, mirabelki i śliwki brzoskwiniowe. Odmiany te różnią się od siebie wielkością, kolorem i smakiem. Fani słodkich odmian powinni sięgnąć np. po renklody, kwaśniejszych - po lubaszki. Każdy wybór będzie dobry. Śliwki bowiem to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Co zawierają?
Śliwki to przede wszystkim doskonałe źródło potasu. W ich składzie znajdziemy także wapń, fosfor, beta-karoten oraz witaminy: witaminę C, witaminę E i witaminy z grupy B, a także ważne przeciwutleniacze. Chodzi przede wszystkim o polifenole, zwłaszcza katechiny oraz kwas chlorogenowy.Reklama
Niezwykle cenna jest także zawartość błonnika. Odmiany, które cechują się najwyższą zawartością błonnika, to węgierki oraz renklody. Warto pamiętać również, iż dużo więcej błonnika znajdziemy w śliwkach suszonych. Dla przykładu, 100 g świeżych śliwek to ok. 1,4 g błonnika, z kolei suszonych - ponad 7 g.
Śliwki - adekwatności
Ze względu na wysoką zawartość potasu śliwki poprawiają pracę serca oraz utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi. Z koli zawartość błonnika sprawia, iż owoce te wspomagają metabolizm, co może być szczególnie istotne dla osób będących na diecie.
Z jakiego jeszcze powodu zaleca się śliwki?
adekwatności śliwek:
pomagają w usuwaniu wolnych rodników,wspomagają pracę mózgu,poprawiają pamięć i koncentrację,wspomagają pracę układu nerwowego,chronią skórę przed niekorzystnym działaniem słońca, wspomagają kości i zęby,poprawiają stan skóry.
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów śliwki mogą wykazywać również działanie antynowotworowe. Dotyczy to zwłaszcza ochrony przed rakiem jelita grubego.
Śliwki znalazły swoje zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Najcenniejszym produktem jest olej z pestek śliwki. Doskonale sprawdzi się do pielęgnacji zwłaszcza skóry tłustej i zanieczyszczonej. Pomaga łagodzić wypryski oraz zmniejsza produkcję sebum. Olej można stosować także do włosów, szczególnie na rozdwojone końcówki, a także, kiedy zmagamy się z łamliwymi paznokciami.
Śliwki - kaloryczność i indeks glikemiczny
Śliwki zaliczane są do owoców niskokalorycznych, które w odpowiedniej ilości mogą być spożywane przez osoby na diecie. Ich dokładna kaloryczność zależy jednak od odmiany owoców. Dla przykładu, 100 g węgierek i renklod to ok. 46 kcal, z kolei 100 g mirabelek - 60 kcal. Warto pamiętać jednak, iż podana kaloryczność dotyczy świeżych owoców. Suszone śliwki są bowiem dużo bardziej kaloryczne. 100 g suszonych śliwek to ok. 240 kcal.
W przypadku IG forma owoców nie ma już zbyt dużego znaczenia. Zarówno suszone, jak i świeże owoce mają niski indeks glikemiczny, ok. 24.
Śliwki w kuchni - jak jeść owoce?
Śliwki doskonale sprawdzą się jako składnik ciast, zwłaszcza drożdżowych. Można przygotować z nich także domowe przetwory - dżemy, konfitury, powidła, kompoty, śliwki w syropie czy w końcu domową nalewkę ze śliwek. Surowe śliwki można dodać do naleśników i racuchów. Na śniadanie wykorzystać je można jako dodatek do owsianki. Nie ma jednak wątpliwości, iż najbardziej znanym daniem zawierającym śliwki są knedle. Jak je przygotować?
Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,1 jajko,150 g mąki,250 g śliwek,cynamon,cukier.
Sposób przygotowania:
Rozgniecione ziemniaki należy połączyć z mąką i jajkiem, a następnie zagnieść jednolite ciasto. Kolejnym krokiem jest uformowanie kulek, nieco większych od orzecha włoskiego, w środku których umieszczona będzie śliwka. W przypadku kwaśnych odmian można dodać odrobinę cukru. Tak przygotowane knedle należy wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować przez ok. 5 minut od czasu wypłynięcia.
Gotowe knedle podaje się z roztopionym masłem lub śmietaną.
CZYTAJ TAKŻE: