Ma więcej witaminy C niż cytryna. Jesienią dodawaj do herbaty, a wzmocnisz odporność

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Ostatnio dają nam się we znaki chłodne dni. Warto zatem rozgrzać organizm, pijąc ciepłą herbatę. Jej najpopularniejszym dodatkiem jest cytryna, jednak można zastąpić ją znacznie lepszym owocem, mającym jeszcze więcej witaminy C. Sprawdź, jak zrobić napój na wzmocnienie odporności.

Czym zastąpić cytrynę w herbacie? Idealnym dodatkiem do tego napoju jest mniej popularna pigwa. Dzięki temu owocowi uzyskujemy inny, dla niektórych lepszy smak naparu oraz dostarczamy organizmowi mnóstwo adekwatności prozdrowotnych. Sprawdź przepis na herbatę z pigwą i pij ją przez całą jesień.

Pigwa, a pigwowiec. Co wybrać do herbaty?

Wiele osób myli pigwę z pigwowcem, używając tych nazw zamiennie. Czym zatem te dwa owoce różnią się od siebie i co lepiej wybrać do herbaty?

Pigwa jest wysokim drzewem o dużych owocach, wielkością przypominających gruszki. Mają one charakterystyczny smak i zapach, dlatego robi się z nich konfitury i nalewki. Z kolei pigwowiec to mały krzew z małymi, twardymi i kwaśniejszymi owocami, częściej dodawanymi do herbaty.

Zarówno pigwa, jak i pigwowiec zawierają witaminę A oraz minerały tj. potas, wapń i fosfor. Działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Te drugie owoce mają jednak więcej witaminy C oraz pektyn.

Przepis na pigwę do herbaty

W październiku warto przygotować przetwory z pigwą. Zazwyczaj nie musimy obierać owoców ze skórki, ponieważ rozpadnie się ona w trakcie dłużej obróbki termicznej. Zdejmujemy ją natomiast wtedy, gdy utrudnia spożywanie w stanie surowym albo półsurowym.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pigwy do herbaty? Oto lista:

  • 1 kg pigwy;
  • 1 l wody;
  • 300 g cukru;
  • opcjonalne przyprawy: laska cynamonu, kardamon, goździki.

Na początek należy umyć i osuszyć owoce. Następnie kroimy je na małe kawałki i usuwamy z nich gniazda nasienne.

Pigwę wrzucamy do garnka i zasypujemy ją cukrem. Tak przygotowane owoce odstawiamy na 1,5 godziny w celu puszczenia soku.

Po tym czasie wlewamy wodę i wsypujemy przyprawy. Owoce gotujemy przez około 20 minut do momentu zmiękczenia.

Powstały syrop przelewamy do słoików, które następnie zakręcamy. Potem stawiamy je dnem do góry i czekamy, aż ostygną. Takie przetwory można też pasteryzować.

Zobacz też:

Gdzie wyrzucasz skorupki jajek? Większość osób popełnia błąd

Wiele osób trzyma je w sypialni. Gdy to przeczytasz, od razu je wyrzucisz

Dodawaj odrobinę do jajecznicy. Podkręcisz smak i pozbędziesz się oponki

Idź do oryginalnego materiału