Sezon grypowy trwa, a każdy z nas szuka dobrego rozwiązania na towarzyszące chorobie dolegliwości. Powietrza stało się zimniejsze, a drastyczna zmiana temperatury obniżyła naszą odporność. Zarazki łatwo się rozprzestrzeniają, dlatego odczuwamy już niewielki brak energii.
Już towarzyszy ci ból gardła lub pociąganie nosem? o ile tak, to spójrz na ten stary przepis na cudowną zupę, która jest w stanie uwolnić cię od objawów i wzmocnić układ odpornościowy.
Korzyści zdrowotne czosnku
Alicyna, która jest zawarta w czosnku, to aktywny związek, który znany jest z bardzo silnych adekwatności przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych oraz antyoksydacyjnych. Wpływa korzystnie na zdrowie naszego organizmu, wspiera układ trawienny, obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ odpornościowy i krążeniowy.
Czosnek jest w stanie:
- Leczyć ból gardła
- Zmniejszyć stan zapalny
- Usunąć potencjalne pasożyty
- Regulować poziom cukru we krwi
- Poprawić kondycję tętnic
- Walczyć z alergiami
- Regulować wysokie ciśnienie krwi
- Łagodzić infekcje dróg oddechowych
Czosnek jest jednym z najbogatszych źródeł składników odżywczych i witamin, które mają zdolność zwalczania objawów grypy i przeziębienia
Przez wiele stuleci imbir był używany jako naturalne lekarstwo na gorączki, przeziębienia, problemy z układem pokarmowym i wiele innych schorzeń. Ta orientalna przyprawa jest bardzo pomocna w przypadku zapalenia stawów, ponieważ zapewnia działanie kojące i jest również silnym środkiem przeciwzapalnym. Imbiru ma zbawienne działanie w przypadku wymiotów i nudności i ma adekwatności antybakteryjne i przeciwgrzybiczych. Wszystkie te adekwatności mogą pomóc w przypadku grypy lub przeziębienia!
Zupa z czosnkiem i imbirem na grypę
Dziś damy ci przepis na cudowną zupę, która jest w stanie uwolnić cię od objawów grypy, przeziębienia i infekcji zatok, łącząc te dwa naturalne składniki.
Składniki:
- 50 gramów startego imbiru
- 3 średnie cebule pokrojone w plasterki
- 1 ostra papryczka chili, drobno pokrojona w kosteczkę
- 7 filiżanek rosołu
- 2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone w kostkę
Wykonanie:
- Do garnka wlej odrobinę oleju i trzymając na małym ogniu dodaj czosnek, imbir i cebulę. Podsmaż składniki przez około 2 minuty.
- Następnie dodaj bulion i gotuj zupę aż składniki staną się miękkie.
- Pięć minut przed ściągnięciem zupy z ognia, dodaj do niej czerwoną papryczkę chili.
Jeśli nie chcesz jeść chili, po prostu dlatego, iż nie jesteś fanem pikantnego jedzenia, zamiast niej dodaj cynamon. jeżeli chcesz wzbogacić smak swojej zupy, możesz dodać do niej odrobinę dyni piżmowej i trochę marchewki. Ta zupa ma nie tylko niewiarygodną moc zdrowotną, ale również bardzo przyjemny smak. Warto ją wypróbować!