Leśny cudak ma moc adekwatności. Nowoczesna nauka potwierdza działanie soplówki jeżowatej

zdrowie.interia.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Na pierwszy rzut oka wygląda jak dziwaczna ozdoba lasu, biała, włochata kula przypominająca lwią grzywę. Ale soplówka jeżowata to coś znacznie więcej niż ciekawostka przyrodnicza. Ten niezwykły grzyb od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie Dalekiego Wschodu. Dziś, dzięki współczesnym badaniom, wiemy, iż kryje w sobie potężny potencjał: wspomaga układ nerwowy, trawienny i odpornościowy, a jego regularne stosowanie może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.


Soplówka jeżowata (lwia grzywa) - co to za grzyb?


Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to gatunek grzyba pasożytniczego z rodziny Hericiaceae, spotykany głównie w krajach Azji Wschodniej. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd, przypominający "jeża" lub "lwią grzywę", bywa potocznie nazywana właśnie "lwią grzywą" albo "grzybem jeżozwierza". Cechą rozpoznawczą tego gatunku są białe, nitkowate wypustki, które zwisają z drewna lub pni drzew, na których grzyb rośnie.Reklama
Soplówka jeżowata jest ceniona zarówno ze względu na swój smak, jak i korzyści zdrowotne. Te adekwatności to zasługa zawartości m.in.:


hericenonów i erinacynonów, które stymulują czynnik wzrostu nerwów (NGF) i wspierają prawidłową pracę mózgu,polisacharydów (w tym beta-glukanu),aminokwasów,składników mineralnych, w tym selenu, cynku, żelaza, fosforu, potasu,witaminy D.


Soplówka jeżowata - działanie


Soplówka jeżowata znana jest z bogactwa w liczne składniki, które mogą wspierać terapie różnych chorób cywilizacyjnych.
Wykazuje adekwatności przeciwnowotworowe. Choć badania nad tym aspektem są wciąż w toku, istnieją dowody sugerujące, iż soplówka jeżowata może wykazywać pewne adekwatności przeciwnowotworowe. Substancje zawarte w tym grzybie mogą hamować wzrost komórek nowotworowych i stymulować apoptozę (programowaną śmierć komórek nowotworowych). W medycynie chińskiej używa się jej w leczeniu m.in. raka żołądka, przełyku, jelita grubego, wątroby oraz raka szyjki macicy.
Wspiera układ pokarmowy. Soplówka jeżowata korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie żołądka i układu trawiennego, jednocześnie chroniąc i łagodząc błonę śluzową. Stosowana jest w zaburzeniach układu pokarmowego, takich jak: zapalenie żołądka, wrzody żołądka, zgaga, czy refluks.
Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Soplówka jeżowata pomaga wzmocnić układ immunologiczny, dzięki zawartości biopolisacharydów i innych substancji, które wspierają odpowiedź immunologiczną. Wpływają one na aktywację układu odpornościowego, co prowadzi do zwiększonej aktywności mikrofagów oraz komórek NK (natural killer), które są odpowiedzialne za eliminację niechcianych komórek.


Soplówka jeżowata w leczeniu zaburzeń neurologicznych


Soplówka jeżowata może być stosowana w leczeniu zaburzeń neurologicznych, ze względu na obecność neurotroficznych związków, które mogą przenikać przez barierę krew-mózg i wspierać leczenie chorób układu nerwowego. W licznych badaniach wykazano skuteczność soplówki, która może poprawić stan pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak padaczka, upośledzenie funkcji poznawczych, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera oraz pourazowe uszkodzenie mózgu. Wiele badań skupia się także na działaniu przeciwdepresyjnym "lwiej grzywy".
Stosowanie soplówki jeżowatej może także zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych oraz efektywnie neutralizować skutki stresu oksydacyjnego, czyli działania szkodliwych wolnych rodników skutecznie "odmładzając organizm".


Soplówka jeżowata a alzheimer


Soplówka jeżowata może być pomocna w leczeniu lub łagodzeniu objawów alzheimera. W badaniu przeprowadzonym na myszach m.in. przez M. Cordaro oceniono jej wpływ na wzrost reaktywnych form tlenu oraz aktywację inflamasomu NLRP3, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.
Analizy dzięki techniki Western Blot przeprowadzone na tkance hipokampa (niewielkiej struktury mózgu położonej w płacie skroniowym) wykazały, iż w próbkach pobranych od osób cierpiących na chorobę Alzheimera obserwuje się zwiększoną ekspresję składników inflamasomu w porównaniu do grupy kontrolnej.
Podawanie soplówki jeżowatej spowodowało obniżenie ekspresji NLRP3, ASC oraz kaspazy-1. Ponadto, Hericium erinaceus zmniejszył poziomy interleukin-1β (IL1β) i interleukin-18 (IL18). W przypadku choroby Alzheimera często obserwuje się gromadzenie się blaszek β-amyloidowych oraz zwiększoną ekspresję białka APP i fosforylowanego Tau (p-Tau). Jednak po zastosowaniu Hericium erinaceus obniżyły się znacząco poziomy obu tych substancji, a także zmniejszyła się akumulacja β-amyloidu.


Soplówka jeżowata - dawkowanie


Dawkowanie soplówki jeżowatej może się różnić w zależności od formy produktu, marki i celu jej stosowania. Przed rozpoczęciem suplementacji soplówką jeżowatą zawsze warto skonsultować się z specjalistą, aby uzyskać dokładne dawkowanie odpowiednie dla swojej sytuacji zdrowotnej.


Soplówka jeżowata - pamiętaj!


Soplówka jeżowata jest dostępna w różnych formach, takich jak suplementy diety, proszki, a także świeże lub suszone grzyby, które można wykorzystać w kuchni. Warto również upewnić się, iż grzyb jest odpowiednio przygotowany i bezpieczny do spożycia.
Warto pamiętać, iż reakcje organizmu na soplówkę jeżowatą mogą być różne, a wpływ na żołądek może być indywidualny. Niektóre osoby mogą odczuwać ulgę w przypadku problemów żołądkowych po spożyciu soplówki, podczas gdy inne mogą być wrażliwe na niektóre składniki i mogą doświadczać negatywnych reakcji.
Źródło:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/Skubel Tomasz i inni. "Potencjał terapeutyczny Soplówki Jeżowatej (Hericium erinaceus) wzaburzeniachneurologicznych i poznawczych"
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału