Łazanki z tymi dodatkami to pożywny obiad dla całej rodziny. Robię je w ten sposób i wszyscy się zajadają

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Łazanki z kapustą i kiełbasą Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer


Łazanki z kapustą często goszczą na moim stole. Latem robię łazanki z młodą kapustą, a zimą łazanki z białą lub kiszoną kapustą. Poznaj mój niezawodny przepis na pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą.


Łazanki lubię zrobić z domowego ciast. Jednak, gdy nie mam czasu, sięgam po gotowy makaron. Jest to rozwiązanie, które pozwala znacznie przyspieszyć przygotowywanie tej potrawy, ale naprawdę warto zdecydować się od czasu do czasu w samodzielne przygotowanie łazanek. Wówczas danie zachwyca wyjątkowym smakiem.


Łazanki z kapustą, łazanki z kapustą i kiełbasą oraz łazanki z kapustą i grzybami (leśnymi lub pieczarkami) to tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Niegdyś w każdym domu przygotowywano samodzielnie ciasto na łazanki. w tej chwili wiele osób sięga po gotowy makaron łazanki, który ułatwia przygotowanie potrawy.


Tradycyjne łazanki z kapustą i kiełbasą wymagają nieco czasu, dlatego warto rozpocząć przygotowywanie farszu dzień wcześniej np. wieczorem. Wcześniej przygotowany farsz należy przechowywać w lodówce. Co ważne – smak przygotowanego wcześniej farszu jest bardziej wyrazisty.


Smak łazanek z kapustą i kiełbasą kojarzy mi się z okresem studiów, kiedy mieszkając z dala od domu, często żywiłam się tym, co dostawałam w słoikach od swojej babci. Jednym z takich przetworów był zawekowany bigos. Bywało, iż robiłam sobie z nim właśnie łazanki. jeżeli więc zostanie ci bigos po jakiejś uroczystości lub świętach, zawekuj go i jak tylko będziesz szukać pomysłu na szybki obiad, będzie jak znalazł.


Jak zrobić domowe łazanki z kapustą i kiełbasą?


Łazanki z kapustą i kiełbasą możesz przygotować ze świeżej lub kiszonej kapusty. W jednej i drugiej wersji potrawa zachwyca smakiem i aromatem. W poniższym przepisie użyłam kapusty kiszonej, bo najczęściej właśnie po ten rodzaj kapusty sięgam zimą. Najlepsza kapusta kiszona do łazanek to kapusta, która została ukiszona zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli bez dodatku octu. Taka domowa kapusta dostępna jest w wielu sklepach w wiaderkach oraz woreczkach.


Pamiętaj, by do robienia farszu wybrać kiełbasę dobrej jakości. Wystarczą dwie średniej wielkości laski np. zwyczajnej, podwawelskiej, śląskiej lub innej. Opcjonalnie możesz dodać też kawałek wędzonych żeberek lub innej wędzonki.
Idź do oryginalnego materiału