Latem pij zamiast piwa i słodkich napojów. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza, ale nie jest dla wszystkich. Tani napój zrobisz samodzielnie

stronazdrowia.pl 1 miesiąc temu
Ten zdrowy napój probiotyczny ugasi pragnienie w czasie gorących dni. Kojarzy się z latem i jest zdrowszym zamiennikiem piwa czy napojów gazowanych. Poprawia trawienie, opóźnia procesy starzenia, a przy tym jest smaczny i orzeźwiający. Kwas chlebowy mogą pić także cukrzycy czy osoby odchudzające się, a choćby sięgają po niego dzieci i kobiety w ciąży. Czy jednak powinny go pić? Dobry i zdrowy kwas chlebowy możesz zrobić samodzielnie w domu. Wypróbuj prosty przepis.

Spis treści

Czym jest kwas chlebowy i czy zawiera alkohol?

Kwas chlebowy z wyglądu przypomina ciemne piwo, dlatego kojarzy się z alkoholem. Ma kwaśno-słodki smak i zapach z wyczuwalną nutą pieczonego chleba i jest lekko gazowany. Świetnie gasi pragnienie, więc zwykle pije się go latem, w czasie upałów jako alternatywę dla piwa czy słodkich napojów gazowanych.

Kwas chlebowy świetnie gasi pragnienie latem. To dużo zdrowsza i skuteczniejsza alternatywa dla piwa. Yingko/gettyimages.com

Napój pochodzi z Rosji i Ukrainy i powstaje on w wyniku fermentacji chleba. Jest on zaliczany do napojów bezalkoholowych. Jednak pod tym względem należy uważać, bo proces fermentacji sprawia, iż zawiera on nieznaczne ilości alkoholu, zwykle poniżej 1,5 proc. Jednak jeżeli stoi dłużej, stężenie może osiągnąć 2,5 proc. lub więcej. Nie powinny go więc pić dzieci i osoby uzależnione od alkoholu.

Czym jest kwas chlebowy i czy zawiera alkohol?

Kwas chlebowy z wyglądu przypomina ciemne piwo, dlatego kojarzy się z alkoholem. Ma kwaśno-słodki smak i zapach z wyczuwalną nutą pieczonego chleba i jest lekko gazowany. Świetnie gasi pragnienie, więc zwykle pije się go latem, w czasie upałów jako alternatywę dla piwa czy słodkich napojów gazowanych.

Kwas chlebowy świetnie gasi pragnienie latem. To dużo zdrowsza i skuteczniejsza alternatywa dla piwa. Yingko/gettyimages.com

Napój pochodzi z Rosji i Ukrainy i powstaje on w wyniku fermentacji chleba. Jest on zaliczany do napojów bezalkoholowych. Jednak pod tym względem należy uważać, bo proces fermentacji sprawia, iż zawiera on nieznaczne ilości alkoholu, zwykle poniżej 1,5 proc. Jednak jeżeli stoi dłużej, stężenie może osiągnąć 2,5 proc. lub więcej. Nie powinny go więc pić dzieci i osoby uzależnione od alkoholu.

Idź do oryginalnego materiału