Łączę warzywa z nietypowym składnikiem i robię zapiekankę. Parę minut pracy, a zachwytom nie ma końca

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Krojenie cukinii Źródło:plprod /Getty Images


Szukacie pomysłu na tani i smaczny posiłek dla całej rodziny? Możecie już przestać. Mam dla was propozycję idealną – zapiekankę z warzywami i jednym dość niecodziennym składnikiem. Ale nie bójcie się. To połączenie smaków jest strzałem w dziesiątkę. Moi bliscy za nim przepadają.


Zapiekanki to doskonały pomysł na obiad, który nie obciąża domowego budżetu. Można je zrobić z kilku niewyszukanych składników znalezionych w lodówce lub szafce kuchennej. Nie wymagają dużego doświadczenia, a ich przygotowanie nie pochłania wiele energii. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo danie musi spędzić kilkadziesiąt minut w piekarniku. Czas oczekiwania wynagradza jednak smak potraw. Moja zapiekanka jest tego najlepszym dowodem. Poznajcie przepis.


Jak zrobić tanią zapiekankę z warzywami?


Sekretnym składnikiem mojej zapiekanki jest serek wiejski. Mieszam go z jajkami, warzywami, startym serem i oliwą z oliwek. Najtrudniejsza faza przygotowań to bez wątpienia oczekiwanie aż danie będzie gotowe. Moja rodzina zawsze się niecierpliwi, a kiedy potrawa trafi na stół znika w mgnieniu oka do ostatniego kęsa.
Idź do oryginalnego materiału